Dženeral elektrik i Boing u Srbiji?

Američka kompanija „Dženeral elektrik“ zainteresovana je za izgradnju fabrike lokomotiva u Srbiji, interes za Srbiju pokazao i proizvođač aviona Boing.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2008.

09:54

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić je u Njujorku izjavio da će sredinom oktobra u Beograd doći predstavnici američke kompanije "Dženeral elektrik", koja je zainteresovana za izgradnju fabrike lokomotiva u Srbiji i za učešće u modernizaciji srpske železnice.

Dinkić, koji je i ministar ekonomije i regionalnog razvoja, učestvovao je sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem na Globalnoj investicionoj konferenciji u Harvard klubu u Njujorku.

On je potvrdio da su u Njujorku uspostavljeni prvi kontakti sa menadžmentom "Dženeral elektrika", navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Prema rečima Dinkića, "Dženeral elektrik" ima nameru da među srpskim kompanijama pronađe odgovarajuće dobavljače koji bi ovu kompaniju snabdevali delovima.

Dinkić je ocenio da je Srbija predstavljena na investicionom simpozijumu kao najatraktivnija zemlja za proizvodnju radi izvoza.

"Velikim svetskim investitorima predstavljeni su konkretni podsticaji koje nudi srpska Vlada za ulaganja u automobilsku, elektronsku i industriju informacionih tehnologija, a potencijalan interes za dolazak u Srbiju iskazale su kompanije iz IT oblasti", izjavio je potpredsednik Vlade.

"Srbija ima veliki interes da animira velike američke kompanije poput IBM-a, Intel-a, Dell-a, iz kompjuterske industrije i industrije informacionih tehnologija da dođu u Srbiju i cilj naše Vlade je da pored automobilske industrije, u narednom periodu oživimo i industriju informatike", rekao je Dinkić.

U saopštenju se navodi da su, na Globalnom investicionom simpozijumu u Njujorku, na kome su se susreli naveći svetski investitori i zvaničnici i ministri zemalja sveta, svoje uspešno poslovanje i preporuku za investiranje u Srbiju predstavile kompanije US Steel, Ball Packaging i Spinaker.

Tadić: Boing dolazi u Srbiju

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je kompanija Boing ponovo zainteresovana za ulaganje u Srbiju. Nakon sastanka u Njujorku sa rukovodstvom te američke kompanije, on je rekao da "ponovo, uprkos velikoj krizi u aviokompanijama, Boing jeste zainteresovan da uđe u Srbiju u mnogim oblastima: servisiranje aviona, obnova motora i tako dalje".

Predsednik Tadić najavljuje da će razgovori sa Boingom biti nastavljeni, jer Srbija želi ulaganja u avioindustriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: