Ponedeljak, 21.10.2019.

09:27

Ruski hakeri napali industrijske organizacije u 20 zemalja: Maskirali se u Irance

Ruski hakeri iskoristili su iransku operaciju sajber-špijunaže kako bi napali vladine i industrijske organizacije u dvadesetak zemalja.

Izvor: Tanjug

Ruski hakeri napali industrijske organizacije u 20 zemalja: Maskirali se u Irance
Foto: Depositphotos, Pixelchaos, 29921551

Oni su napad izveli tako da izgleda da su napadi došli od Islamske države, tvrde danas američki i britanski zvaničnici.

Ruska hakerska grupa poznata kao "Turla", koju estonske i češke vlasti optužuju da deluje u ime ruske Savezne bezbednosne službe, iskoristilaje iranske alate i kompjutersku infrastrukturu i uspešno hakovala organizacije u najmanje 20 različitih zemalja u poslednjih 18 meseci, naveli su britanski bezbednosni zvaničnici.

Oni su dodali da su hakeri najaktivniji bili na Bliskom istoku, ali da su im na meti bile i organizacije u Velikoj Britaniji, prenosi Rojters.

Pol Čičester, visoki zvaničnik britanske obavestajne agencije Državni komunikacioni štab, kaže da hakeri rade u "prilično popunjenom prostoru" i da razvijaju nove metode napada kako bi bolje prikrili tragove.

U zajedničkom saopštenju sa američkom Nacionalnom bezbednosnm agencijom, britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost navodi da želi da podigne svest o tim aktivnostima i oteža napade svojim neprijateljima.

"Želimo da pošaljemo jasnu poruku da čak i kada napadači pokusavaju da prikriju identitet, imamo mogućnosti da ih identifikujemo", rekao je Čičester, koji je direktor operacija Nacionalnog centra za sajber bezbednost.

Ruski i iranski zvaničnici nisu odgovorili na molbu za komentar, ali su i Moskva i Teheran u više navrata poricali optužba za hakovanje koje dolaze sa Zapada.

Zapadni zvaničnici svrstavaju Rusiju i Iran među najopasnije pretnje u sajber protoru, pored Kine i Severne Koreje.

Obaveštajni zvaničnici kažu da nema dokaza o povezanosti "Turle" sa iranskom hakerskom grupom "APT34", čije je alate preuzela, a za koju se tvrdi da radi za iransku vladu.

"Verovatnije je da su se rusku hakeri infiltrirli u infrastrukturu iranskih kolega, kako bi se pretvarali da su napadi dosli od te grupe, što njihove žrtve i očekuju", rekao je Čičester.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: