"Slatka" investicija: Švajcarci prave čokoladu u Vojvodini

Grupa Bari Kalebot (Barry Callebaut), vodeći svetski proizvođač proizvoda od čokolade i kakaoa visokog kvaliteta, dolazi u Srbiju.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2019.

19:38

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Ovaj gigant potpisao je Memorandum o razumevanju sa Vladom Srbije i Gradom Novim Sadom o izgradnji svoje prve fabrike čokolade u jugoistočnoj Evropi.

Ovo najmodernije postrojenje će biti smešteno u Novom Sadu, planirano je da ima početni proizvodni kapacitet od preko 50.000 tona godišnje i predviđeno je da ukupan obim investicije tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 miliona evra (56,7 miliona švajcarskih franaka), saopštila je ta kompanija.

Očekuje se da fabrika počne sa radom 2021. godine, a pre potpisivanja memoranduma, delegaciju kompanije Barry Callebaut ugostio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju.
Foto: Thinkstock
Generalni direktor ove grupe Antoan de Sent-Afrik (Antoine de Saint-Affrique) izjavio je da je ta kompanija u protekih nekoliko godina veoma uspešna u jugoistočnoj Evropi.

"Novi Sad je savršena lokacija za nas: drugi je po veličini grad u Srbiji, sa prestižnim univerzitetom, što nam omogućava pristup resursima koji su nam potrebni za ostvarenje naših planova. Zahvaljujući novoj fabrici u Novom Sadu, u skladu sa našom strategijom 'pametnog upravljanja rastom', bićemo u mogućnosti da proširimo poslovanje u regionu i snabdevamo postojeće i nove kupce širokim asortimanom čokolada, smeša i punjenja", naveo je Sent-Afrik.

On ističe da će ta fabrika predstavljati regionalni centar iz kog će snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope koja beleže veliki rast.

U saopštenju se navodi da je grupa Bari Kalebot iz Ciriha, sa godišnjom prodajom u vrednosti od oko 6,9 milijardi švajcarskih franaka (6 milijardi evra /7,1 milijardu dolara) u fiskalnoj 2017/18. godini, vodeći svetski proizvođač proizvoda od čokolade i kakaoa visokog kvaliteta - od nabavke i obrade zrna kakaoa do proizvodnje najfinijih čokolada, uključujući čokoladna punjenja, dekoracije i smese.

Grupa ima oko 60 proizvodnih postrojenja širom sveta i zapošljava raznovrsnu i posvećenu radnu snagu - više od 11.500 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: