Crveni kapitalista zavio banke u crno

„Crveni kapitalista”, kako su drugovi iz SPS-a zvali Gorana Perčevića, novi je osumnjičeni u policijskoj akciji protiv onih koji su na rub propasti doveli srpske banke. Perčević je, zapravo, jedan od onih „uspešnih srpskih biznismena” koji su uz podršku političara oštetili sedam srpskih banaka tako što su uzimali kredite, a onda ih nisu vraćali.

Fokus

Izvor: Marijana Avakumoviæ

Sreda, 19.11.2014.

10:30

Default images

Četiri od tih sedam banaka su već proglasile bankrot: Univerzal, Agrobanka, Razvojna banka Vojvodine i Privredna banka Beograd, piše Politika.

Premijer Aleksandar Vučić je Perčevićev način poslovanja pre dva dana opisao kao sistem u kome se tajkuni obrate nekom političaru koji im obezbedi „prolaz” u nekoj banci, zatim uzmu desetine miliona evra, a političara isplate sa milion, dva. Vučić je napomenuo i da ne veruje da je predsednik SPS-a Ivica Dačić imao ikakve veze sa ovim slučajem, uz napomenu novinarima da ne zna sve detalje slučaja i da ga zbog toga „ne drže za reč”.

Perčević je, po rečima ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, uhapšen zbog sumnje da je različitim malverzacijama oštetio Univerzal banku za 1,4 milijarde dinara. Ova banka odobrila je raznim firmama 34 kredita koja nisu vraćena, a i način odobravanja kredita bio je sumnjiv.

Zbog marifetluka u odobravanju kredita u februaru je uhapšen i Dragan Tomić, poslanik SNS-a koji je bio predsednik Izvršnog odbora banke. On je pritvoren zbog odobravanja dva kredita kojim je Univerzal banka oštećena za pet miliona evra. Jedan od ta dva kredita odobren je upravo Perčeviću, dok je drugi dodeljen Veterinarskom zavodu čiji je vlasnik Dragan Đurić.

Tada se saznalo da je Perčevićeva firma „Interkomerc” za kredit vredan oko milion evra kao garanciju dala „šerpe, lonce, poklopce i tiganje”. Za drugi zajam je priložio kobasice i suvomesnate proizvode iz svog „Koteksa”. Perčević je ujedno i jedan od akcionara Univerzal banke.

Najveći akcionar Univerzal banke Nebojša Divljan rekao je u februaru da su kredite dobili Željko Žunić, vlasnik „Beohemije”, sa kojim Perčević ima „izmešano” vlasništvo u nekoliko firmi, Miroslav Bogićević, vlasnik „Farmakoma”, i Dragan Đurić. Njihov ukupan dug prema Univerzal banci, kako je tada navođeno, dostiže 4,5 milijardi dinara. Do sloma banke, prema Divljanovoj interpretaciji, došlo je posle upada jedne interesne grupe u organe banke tokom januara i februara 2013. godine. Najveći dužnici banke pogurali su svog kandidata Dragana Tomića, nižeg rukovodioca banke iz Šapca, kao predsednika Izvršnog odbora, koji je vrlo brzo promenio rukovodeću strukturu.

Odmah nakon ovih promena banka je počela nezakonito da odobrava kredite velikom broju anonimnih firmi koje su morale biti povezane sa „Beohemijom”, „Interkomercom” i drugima kojima takvi krediti nisu smeli biti odobreni.

Sa druge strane, Perčević je u to vreme tvrdio da zaduženost „Interkomerca” kod Univerzal banke nije povećana od kada je na čelo Izvršnog odbora došao Dragan Tomić.

– Toliko firmi nije vratilo dugove Univerzal banci proteklih godina i sada se pojavi „Interkomerc” koji je u blokadi tek tri meseca i odjednom smo mi krivi za propast Univerzal banke. Da sam hteo da varam banke, već bih negde otišao do sada. Ali, ne, ja sedim ovde i radim sa svojim saradnicima po 15 sati dnevno – požalio se tada Perčević „Politici”.

Perčević je u biznis krenuo sa privatizacijom nekadašnje spoljnotrgovinske firme „Interkomerc”, da bi danas imao malo poslovno carstvo na klimavim nogama (dužan je mnogim bankama, kao i Fondu za razvoj). Po zvaničnim podacima, ova kompanija ima još sedam zavisnih društava: „Intersekom Pojate” Ćićevac (proizvodnja„ flipsa”) „Interkomerc agrar” Vrbas (silosi za pakovanje brašna), „Interbriko” Nova Varoš (fabrika briketa) „Interkom Ras” Raška, mlekara „Zlatarka” Nova Varoš, „Radaković” Vršac (pakovanje soli i proizvodnja začina) i mesna industrija „Koteks” iz Surčina.

Završni računi ove grupe Perčevićevih preduzeća, koja upošljavaju ukupno 465 ljudi, pokazuju da je prošle godine ostvaren gubitak od čak 6,5 milijardi dinara, što je oko 57 miliona evra. Ukupna dugovanja ovih firmi premašuju 25 milijardi dinara (oko 215 miliona evra).

Računi Perčevićeve matične firme „Interkomerc”, kao što se može videti na sajtu Narodne banke, trenutno nisu u blokadi, s obzirom na to da su mu poverioci prihvatili unapred pripremljeni plan reorganizacije. To znači da su mu odgodili naplatu dugova ili prihvatili da potraživanja pretvore u kapital.

Vlada Srbije trenutno radi na reorganizaciji Srpske banke, odnosno njenom spasavanju, a ovaj biznismen je opet na spisku onih koji nisu otplaćivali kredite. Osim toga, u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije Perčević je uz Miroslava Miškovića, Željka Mitrovića, Vojina Lazarević, Nenada Popović, Toplica Spasojevića, Nebojše Čovića naveden kao jedan od onih privrednika koji je koristio privilegije i uzimao povoljne kredite Fonda za razvoj. Veliki broj njih ih nije vraćao, među njima je i vlasnik „Interkomerca”, a njegov dug prema Fondu za razvoj iznosio je 118 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: