Slučaj Lora vraćen prvostepenom sudu

Izvor: B92

Petak, 20.08.2004.

08:41

Default images

Vrhovni sud Hrvatske poništio je presudu Županijskog suda u Splitu za zločine u luci Lora.

Odluka Vrhovnog suda Hrvatske da poništi oslobađajuću presudu splitskog Županijskog suda osmorici vojnih policajaca za zločine počinjene u vojnom zatvoru Lora u Splitu 1991. i 1992. godine, izazvala je burne reakcije, izveštava iz Splita Pero Jurišin.

Branitelji optuženih su izrazili nezadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda, tvrdeći da je na suđenju ispravno utvrđeno činjenično stanje i da optuženicima nisu dokazani zločini koji su im se stavljali na teret.

Branitelj prvooptuženog Tomislava Dujića, bivšeg zapovednika zatvora kaže da je njegov branjenik duboko potresen. Branitelji i sudac Lozina slažu se u tome da su svedoci namerno izbegli dolazak u Split, da svedoče, jer su im bile pružene sve garancije. Sudac Lozina kaže da su svedoci pozivani četiri puta i da nije bilo osnova za njihov strah, jer je osiguranje bilo organizovano kao kada se dočekuju strani premijeri. On je ustvrdio da je odluka Vrhovnog suda posledica pritiska OEBS-a, Forin ofisa i Stejt Departmenta. Pri tom je optužio i sadašnju ministarku pravosuđa Vesnu Škare Ožbolt, da je uticala na donošenje ovakve odluke.

Državno tužilaštvo je, pak, zadovoljno odlukom Vrhovnog suda, a u činjenici da se u obrazloženju traži i da sudi novo veće, nalazi potvrdu svojih argumenata u podnesenoj žalbi. Što se tiče eventualnog pritvaranja optužnih, odluku će doneti Županijski sud.

Presudom Županijskog suda u Splitu iz 2002. godine, osam bivših policajaca oslobođeni su optužbe za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u ratnoj luci Lora u Splitu 1992. godine. Vrhovni sud je prihvatio žalbu državnog tužioca i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

RTV B92 i "Factum" iz Zagreba u koprodukciji snimaju dokumentarni film o "Lori". Očekuje se da film bude završen tokom jeseni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: