Kosovska reagovanja na ubistvo Đinđića

Izvor: B92

Četvrtak, 13.03.2003.

10:00

Default images
Svi mediji na albanskom jeziku preneli su vest o atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića, uz preovlađujuće ocene da je time naneta velika šteta demokratskim procesima u celom regionu, prenosi za B92 novinar UNMIK radija Zoran Ćulafić. Vlada Kosova izrazila je žaljenje i ocenila da atentat predstavlja "kukavički čin" koji je veoma opasan po stabilizacione procese u celom regionu. Nedžat Daci i premijer Kosova Bajram Redžepi osudili su atentat na Đinđića i ocenili da je time naneta velika šteta demokratskim procesima u regionu. "Uprkos činjenici da smo imali suprotne stavove, ja mislim da je to izraz ekstremnog nasilja nad poznatim političarem u regionu i mi oštro osuđujemo taj akt", rekao je premijer Kosova Bajram Redžepi. Predsednik Skupštine Kosova Nedžat Daci izjavio je da je "Đinđić predstavljao simbol demokratizacije Srbije, u okruženju u kome je mržnja negovana decenijama, i da će zato ovo ubistvo naneti štetu demokratskim procesima u celom regionu, a posebno u susednim zemljama".
Lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači izrazio je žaljenje povodom atentata na Đinđića, naglasivši da je premijer Srbije bio "jasno orijentisan ka zapadu" i "odlučan da sprovede reforme". Tači je upozorio da će ubistvo premijera Srbije dovesti do odlaganja dijaloga između Beograda i Prištine i da će imati teške posledice, kako po Srbiju, tako i po Kosovo.
Aktivista za ljudska prava Adem Demaći je ocenio u izjavi za Kohu ditore da ubistvo Zorana Đinđića ne predstavlja gubitak samo za Srbe, nego i za Albance. Posle Ivana Stambolića, Srbija nije imala većeg političara od Zorana Đinđića. Ovo je gubitak i za Srbe i za Albance, jer Đinđić je shvatao realnost na ovom nestabilnom delu bivše Jugoslavije. Mi od njega nismo želeli ništa, ali smo imali visoko mišljenje o njemu", rekao je Demaći. Prištinski publicista Veton Suroi ocenjuje u komentaru koji je objavio dnevnik "Koha ditore" da atentat na Đinđića najavljuje da će Srbija biti "izvor krize u sledećoj deceniji". Bljerim Šalja navodi u dnevnom listu "Zeri" da se ubistvom premijera Srbije Balkan ponovo vratio u žižu svetske javnosti. "Posledica ovog atentata biće odlaganje dijaloga između Prištine i Beograda na neodređeno vreme", ocenjuje Šalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: