"Mozak koji nas odvodi u bolju budućnost"; Niški NTP vraća samopuzdanje, potrebni dodatni kapaciteti

Naučno-tehnološki parkovi (NTP) mozak su koji će drugačije pozicionirati celu Srbiju i sve nas odvesti u mnogo bolju budućnost, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić povodom prve godišnjice rada niškog NTP koji već, kako je rekla, pokazuje potrebu za dodatnim kapacitetima.

Izvor: B92

Nedelja, 27.06.2021.

11:05

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIC

"Naučno tehnološki parkove vidim kao mozak koji treba da nas odvede u mnogo bolju budućnost, da nas pozicionira kao zemlju kakva Srbija i jeste - ne zemlju jeftine radne snage već talentovanih visokobrazovnih stručnih ljudi, sposobnih da prave nove stvari, rešavaju probleme na intovativne načine, da pamet prodaju u inostranstvu za veliki novac", rekla je Brnabićeva.

Premijerka kaže da će sve to doneti brži, dinamičniji rad i razvoj, veće plate, penzije više novca u bužetu i da su zato za nju NTP zaista kičmeni stub razvoja Srbije.

Podsetila je da je u poslednje četiri godine uloženo nešto više od 20 miiona evra da se Nišu vrati stara slava elektronske industrije i grada naprednih tehnologija.

Navela je da Niš ima fenomenalan univezitet i mlađe i starije naučnike i da je takva investicija bila neophodna da bi se talenat zadržao i dodatno rastao i širio se.

Podsetila je da je u zgradu uloženo malo više od 12 miliona evra a u laboratorijsku lamelu, novu zgradu aneks, elektronskog fakulteta nešto višse od osam miliona.

"To su stvari koje se prepliću, koje će zajedno ne samo vratit stari sjaj Nišu već će ga odvesti na bolje mesto koje se nadograđuje na staru slavu elektonske industrije i celu Srbiju pozicionirati dugačije", rekla je Brnabićeva i izrazila ogromno zadovoljstvo rezultatima koje je NTP postigao u prvoj godini, i to u najteže doba, doba pandemije kovida.

Premijerka je rekla da se već razgovara o mogućnostima da se obezbedi dodatni prostor, a ta potreba, kako dodaje, pokazuje ambiciju Niša.

Sada kada su se stekli epidemiološki uslovi postoji ideja da se napravi Dan otvorenih vrata u NTP, da Nišlije mogu da dođu kao i građani iz čitavog okruga i ovog dela Srbije i vide kakve se kompanije tu nalaze, šta rade.

"Sve je to do te mere impresivno i nešto na šta nismo navikli da je i to Srbija. Misim da će nam se svima vratiti samoupouzdanje i nastaviti još bolje da radimo i nižemo nove uspehe", rekla je premijerka i niškom NTP obećala svaku vrstu pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: