Bečki zoološki vrt nedavno dobio nove stanovnike

Bečki zoološki vrt je nedavno dobio prinovu. Iako je uobičajeno da dolaze na svet u maju, pet roze flamingosa izleglo se u septembru ove godine.

Izvor: B92

Utorak, 17.10.2017.

13:16

Bečki zoološki vrt nedavno dobio nove stanovnike
Copyright: Daniel Zupanc

Prvobitno su jaja flamingosa bila uništena usled teškog nevremena početkom godine, ali je nekoliko parova neočekivano opet položilo jaja i omogućilo prinovu. Mladunci su u međuvremenu napustili gnezda i mogu se posmatrati zajedno sa odraslim pticama koje vode računa o njima.

Mladunci flamingosa su sive boje kada se rode i sve dok ne napune tri godine. U divljini siva boja perja u blatnjavom priobalju predstavlja dobru kamuflažu. Flamingosi se u prirodi hrane rakovima i na taj način dobijaju prepoznatljivu roze-crvenu boju perja, dok je u zoološkom vrtu posebna ishrana odgovorna za njihovu boju.
Copyright: Daniel Zupanc
Kljun flamingosa, koji funkcioniše kao sito, još nije u potpunosti razvijen kod mladunaca. Njihovi kljunovi su pravi i ne mogu da filtriraju hranu iz vode kao odrasle ptice, pa ih u prvim nedeljama života hrane roditelji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: