Ljubimac na B92.net

Zašto sve više zemalja brani uzgajanje ove mačke?

Ogroman je broj ljubitelja i vlasnika mačaka koji rasu škotski fold smatraju neodoljivom, i to prevashodno zbog njenog fizičkog izgleda, u prvom redu zbog spuštenih malih ušiju. Međutim, u želji da mačje rase budu sve lepše i primamljivije, mnogima smo ugrozili zdravlje i izazvali patnju.

Izvor: B92, petmagazine.rs
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Škotski fold spada u retke mačje rase, i prvi put se maca sa spljoštenim ušima (spontana genetska mutacija) rodila prošlog veka u Škotskoj. Ova mačka imala je savijene uši zbog slabe hrskavice koja nije mogla da bude potpora i podrži uši da, kao što je normalno, stoje uspravno. Ime ove mace bilo je Suzi, i kako su svi smatrali da je preslatka, u Ujedinjenom Kraljevstvu javila se želja da održe ovu rasu tako što su je uparili s mačorom britanske kratkodlake mačke. I tako smo dobili rasu škotski fold.

Naučnicima nije trebalo dugo da shvate da će problem s hrskavicom ušiju vrlo brzo postati i problematična tačka zglobova. Početkom devedesetih godina grupa australijskih veterinara dokazala je da sve mace rase škotski fold imaju problem s razvojem kostiju i udova. Takođe, mace ove rase neretko veoma rano obole od osteoartritisa koji napada njihove zglobove, udove i rep. Ove mace imaju kraće udove od ostalih, nepravilan hod, neretko ukočen rep (nedovoljno pokretan) i često trpe velike bolove.

Zbog nejake hrskavice koja im slabi celokupni koštani i zglobni sistem, ove mace veoma mlade mogu početi da šepaju. Zbog svega navedenog, sve je više zemalja u svetu koje zabranjuju uzgajanje ove rase.

Vesti

Regdol mačke - umiljate krpene lutke FOTO

Ako želite macu "mazilicu", regdol je rasa upravo za vas. U naručju se ponašaju baš kao lutke krpenjače - potpuno se opuste i "otegnu" u rukama svakog ko želi da ih mazi. Regdoli su velike mačke, raskošnog krzna i izrazito plavih očiju koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Mačke ponedeljak 24.12. 20:20 Komentara: 9

Zašto mace vole kupatilo?

Svim vlasnicima mačaka dobro je poznata ta situacija. Krenete u toalet, a do tada nezainteresovana mačka potrči za vama i uvuče se u kupatilo pre nego što zatvorite vrata.

Mačke petak 14.12. 14:45 Komentara: 11
strana 1 od 8 idi na stranu