Ljubimac na B92.net

Zašto sve više zemalja brani uzgajanje ove mačke?

Ogroman je broj ljubitelja i vlasnika mačaka koji rasu škotski fold smatraju neodoljivom, i to prevashodno zbog njenog fizičkog izgleda, u prvom redu zbog spuštenih malih ušiju. Međutim, u želji da mačje rase budu sve lepše i primamljivije, mnogima smo ugrozili zdravlje i izazvali patnju.

Izvor: B92, petmagazine.rs
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Škotski fold spada u retke mačje rase, i prvi put se maca sa spljoštenim ušima (spontana genetska mutacija) rodila prošlog veka u Škotskoj. Ova mačka imala je savijene uši zbog slabe hrskavice koja nije mogla da bude potpora i podrži uši da, kao što je normalno, stoje uspravno. Ime ove mace bilo je Suzi, i kako su svi smatrali da je preslatka, u Ujedinjenom Kraljevstvu javila se želja da održe ovu rasu tako što su je uparili s mačorom britanske kratkodlake mačke. I tako smo dobili rasu škotski fold.

Naučnicima nije trebalo dugo da shvate da će problem s hrskavicom ušiju vrlo brzo postati i problematična tačka zglobova. Početkom devedesetih godina grupa australijskih veterinara dokazala je da sve mace rase škotski fold imaju problem s razvojem kostiju i udova. Takođe, mace ove rase neretko veoma rano obole od osteoartritisa koji napada njihove zglobove, udove i rep. Ove mace imaju kraće udove od ostalih, nepravilan hod, neretko ukočen rep (nedovoljno pokretan) i često trpe velike bolove.

Zbog nejake hrskavice koja im slabi celokupni koštani i zglobni sistem, ove mace veoma mlade mogu početi da šepaju. Zbog svega navedenog, sve je više zemalja u svetu koje zabranjuju uzgajanje ove rase.

Mačke

S praznicima stižu i mačje "muke"

Vlasnici bi morali imati na umu da je većina ukrasnih biljaka koje unesemo u kuću više ili manje toksična za mačku. Takođe, trebalo bi da se uzdrže od davanja mezimcu nove, "praznične" hrane

Mačke petak 30.11. 15:00 Komentara: 5

Kako da prepoznate da mačka trpi bol?

Vrlo često vlasnici ne mogu da prepoznaju bol kod svojih ljubimica. Sam bol predstavlja stanje koje najčešće nema očigledne spoljašnje manifestacije. Kod ljudi se primećuju razlike u stepenu trpljenja bolova, a kod životinja je situacija drugačija.

Mačke utorak 20.11. 20:40 Komentara: 6
strana 1 od 6 idi na stranu