"Dara iz Jasenovca je politička žrtva"

Taj film je politička žrtva i on nije dobio nijednu negativnu kritiku, poručila je za B92.net Jelena Trivan, predsednica Filmskog centra Srbije, koja je navela da su izgleda, nažalost prevladali stereotipi koji u Americi vladaju o Srbiji.

B. Gigović GrubićIzvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

Pročitajte još:

Režiser "Dare iz Jasenovca": "To je potpuno negiranje genocida"; "Biće tužbe"

Srbi i Hrvati zaratili zbog srpskog kandidata za Oskara: "Još jedna laž"

Naime, Američka akademija filmskih umetnosti i nauka napravila je uži izbor kandidata za Oskara u devet kategorija, a srpski kandidat "Dara iz Jasenovca" ispao je iz trke za najbolji film na stranom jeziku.

Na pitanje da li su ovome doprinele i negativne kritike koje su se danima mogle čuti kako u regionu, tako i u SAD, pogotovo nakon dve koje su objavljene u "Varajetiju" i "L.A. tajmsu", ona je rekla da je film "Dara iz Jasenovca" okarakterisan kao politički pamflet "kako bi se obeshrabrili glasači koji donose odluku o kandidataima za Oskara da glasaju".

Ona navodi da se u medijima pisalo da je taj film "srpska propaganda" i da se ni u jednom trenutku nije dovodilo u pitanje kvalitet filma, niti izbor glumaca...

"Niko nije osporio umetnički kvalitet filma već namere i pravo Srbije da taj film snimi. Mislim da je to pogubno za umetnost", rekla je Jelena Trivan, te dodala da će "istina i pravda o žrtvama iz Jasenovca naći svoj put" do javnosti.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pročitajte još:

Reditelj filma koji je posvađao Hrvate i Srbe: "Dara iz Jasenovca" nije antihrvatski film

Ona je ponovila da je film "politički žrtvovan" u međusobnom ratu onih koji u Srbiji podržavaju film zbog toga što je država stala iza njega i onih koji ga ne podržavaju zbog toga, kao i da su u Americi preovladali stereotipi o Srbima.

Podsetimo, od 93 nominovana kandidata za kategoriju najbolji film na stranom jeziku, među kojima je bila istorijska drama o devojčici Dari u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac, Akademija filmskih umetnosti i nauka suzila je izbor na 15 ostvarenja.

Srpski kandidat, koji je izazvao brojne polemike, nije se našao u užoj konkurenciji za prestižnu filmsku nagradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 29 idi na stranu