Izložba Šane Kulić "Slike i kolaži"

Atelier DivArt predstavlja izložbu slika i kolaža Šane Kulić koja će trajati do 27. novembra.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 17.11.2020.

14:04

Izložba Šane Kulić
Foto: Promo

Kolaž je tehnika koja umetnici omogućava stvaralački izazov, a potencijali tehnike dozvoljavaju joj mnoštvo različitih formalnih rešenja. U osnovi slike je snažna kompozicija izgrađena bojenim površinama bogatog kolorita.

Izbor boje je svojstven umetnici i čini sastavni deo njenog stvaralaštva. Paleta je složena i kreće se od pastelnih nijansi kojima su suprostavljeni intenzivni tonovi čistih boja kojima gradi sliku uspostavljajući sklad i harmoniju, uvodeći iluziju svetlosti. Umetnica pored već kupljenih, napravljenih papira u većoj meri koristi one koje pravi sama. Elementi koje stvara bojenjem, tušem, gvašom, sprejevima, auto-lakom doprinose originalnosti i nose snažan autorski pečat.

U kolaže implementira i odbačene probne otiske grafika i kartone od ambalaže dobijajući originalne površine različitog kolorita i tekstura. Korišćenjem raznovrsnih materijala uz kolorit čini dinamiku kolaža intenzivnom, dok je utisak pokretljivosti planova konstantno prisutan. Slike su izvedene u tehnici ulja na platnu, većeg formata. U sliku je Šana Kulić utkala iskustva stečena u tehnici kolaža, prilagodivši ih ovom medijumu i oplemenivši ga. I sada su planovi pozadine apstraktne orjentacije, dok je centralni motiv realističan. Linija je znalački izvedena, dominira slikom dok po strukturi aludira na isečene ivice kolažnog materijala. Koloritom, linijom, površinama geometrijskih oblika, stvara kompozicije koje u svojoj konačnici aludiraju na tehniku kolaža. Izražena likovnost i poetika dominiraju na slikama ovog ciklusa u kojima umetnica utkiva sopstvenu realnost nadahnutu optimizmom i neprekinutim sećanjima na detinjstvo.

"Jezgro stvaralaštva Šane Kulić čini priroda u kojoj umetnica pronalazi podsticaj za svoja ostvarenja. Usredsređenost na stilizovani detalj floralnog karaktera pruža mnoštvo motiva čije je kompoziciono središte cvet, list ili grančica u svoj svojoj lepoti. Njene slike inspirisane su delima Matisa, Kandinskog, Klea, Miroa, Sonje Delone, ali sa snažnim ličnim pečatom koji korespondira sa savremenim trenutkom. Ulje na platnu i kolaž su tehnike kojima slikarka izražava svoje likovne zamisli, stvarajući ciklus sa zajedničkim motivom, koloritom i atmosferom.” (Slavica Obradinović, istoričar umetnosti)

Na otvaranju će biti poštovane sve propisane mere za prevenciju kovida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: