Odlazak naše najveće kompozitorke: "Isidora je neprepričljiva, posebna ličnost" VIDEO

U 53. godini napustila nas je juče Isidora Žebeljan, jedna od najizvođenijih srpskih kompozitorki na svetskoj muzičkoj sceni. Isidora je bila istinski genijalna, a njena kompozicija je puna energije i života, sa divnim uplivima humora. To su kratki citati, kojima je britanski dirigent Majkl Sil opisao Isidoru Žebeljan.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2020.

11:27

Odlazak naše najveće kompozitorke:
Foto: Printskrin/Prva TV

Violinistkinja Jelena Dimitrijević imala je dugogodišnju saradnju sa Isidorom.

"Isidora je bila neprepričljiva, posebna ličnost, neverovatna je privilegija raditi sa njom", rekla je Dimitrijevićeva, prenosi TV Prva.

Smatra da je Isidora posedovala neverovatan dualizam, jer je s jedne strane bila velika umetnica, intelektualac i mudrac, a sa druge razigrana i maštovita devojčica, i da joj je takva bila i muzika - kompleksna.

Komponovala je muziku za četrdeset pozorišnih predstava u Srbiji i inostranstvu, i tri puta joj je dodeljena Sterijina nagrada, a Jelena Dimitrijević smatra da nam je Isidora ostavila neverovatno blago koje moramo da čuvamo.

"Nju je odvajalo to što je bila slobodna ličnost, nije se bojala da kaže ono što misli, stalno je radila na sebi, uvek je bilo nešto što ste mogli da naučite od nje", naglašava Dimitrijevićeva.

Isidora je prepoznata u celom svetu, kao i veličina njene muzike, a ova violinistkinja smatra da je Isidori sve išlo, od klavira do komponovanja, a krasilo ju je to da je na probama volela da igra.

"Plesom je pokazivala u kom pravcu treba da idemo, i to je nezaboravan trenutak", priseća se Dimitrijevićeva.

"Mi probamo deo kompozicije i shvatamo da je jako komplikovano i onda uleće Isidora, kreće da svira i đuska i pokaže kroz pokret šta je potrebno i sve se složi", opisuje ona.

Pogledajte prilog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: