U Metu dve monumentalne slike slikara iz plemena Kri

U Velikom hol Metropoliten muzeja na Petoj aveniji otvorena je Izložba dve monumentalne slike slikara iz indijanskog plemena Kri Kenta Monkmana, koja će biti otvorena do 9. aprila ove godine, saopštila je uprava muzeja.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 09.01.2020.

14:03

U Metu dve monumentalne slike slikara iz plemena Kri
Foto: depositphotos/kmiragaya

Metropoliten Muzej je izložio dva najnovija dela Monkmana u glavnom ulaznom holu na kojima su pripadnici plemena "mistikosiwak" (ljudi iz drvenih čamaca).

Na jednoj slici pripadniici ovog plemena pozdravljaju nove doseljenike, a na drugoj su prikazani doseljenici sa urođenicima na obali reke.

To je deo nove serije slika koje su pozajmljene, a koncept tih slika pripada umetnicima koji su pozvani da stvaraju dela koja su nešto novo da bi uspostavili dijalog između publike i umetnika koje je Muzej pozvao da pokažu šta sada slikaju.

Monkman je pokazao da se vratio motivima i tehnici kakvu su koristili njegovi preci da bi izrazili shvatanje umetnosti urođenika i da tako pokažu da je došlo do uzajamnog uticaja i prožimanja umetnosti doseljenika iz Evrope i lokalnih starosedelaca.

Izradu slika finansijski su podržale neke fondacije koje finansiraju stvaranje dela koja Metropoliten želi da ima u svojoj kolekciji, poput Džekman Foundacije i Fonda direktora.

Direktor muzeja Maks Holajn je istakao da namerava da finansira izradu serije novih dela koja bi najbolje ilustrovala auktuelnu produkciju. Ta dela biće postavljena na takvim mestima gde bi uspostavila dijalog sa već postojećim i dobiće mesta tamo gde ih niko ne bi očekivao - da ih vide i da budu u skladu sa okolinom u koju su smešteni.

Tako Metova nova serija predstavlja savremenu umetnost na mestima gde do sada nije bilo izlagano ništa slično.

Vizuelno upečatljive i provokativne, slike Monkmana pripadaju delima koja su plod uticaja slika starosedelaca i školovanih slikara iz 19. veka

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: