"Napustio nas je jedan od najboljih i najsavremenijih glumaca"

Napustio nas je jedan od najboljih i najsavremenijih glumca koje smo imali, saglasili su se sagovornici Tanjuga Milan Vlajčić, Boban Jevtić i Radoslav Zelenović povodom smrti doajena jugoslovesnkog i srpskog glumišta Predraga Ejdusa.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Pročitajte još:

Umro glumac Predrag Ejdus

Hroničar kulture i publicista Milan Vlajčić kaže da je Predrag Ejdus bio jedan od najmodernijih, najsavremenijih i najuverljivijih glumaca na jugoslovenskoj sceni.

"Imao je dikciju koja je na fantastičan način pokrivala sve varijante srpsko-hrvatskoig jezika. Ako se osvrnemo na njegov opus, jasno je da se Ejdud podjedanko dobro sanlazio u filmskoj i televizijskoj produkciji. Naravno, u pozorištu je briljirao i iza njega će ostati antologijske uloge kao što je Kir Janja na sceni narodnog pozorišta u Beogradu. Veliki gubitak za sve nas koji cenimo istinsku vrhunsku umetnost i za našu kulturu generalno", kazao je.

Direktor filmskog centra Boban Jevtić napominje da je Ejdus likove koje je tumačio bojio svojim urođenim aristokratskim šarmom i tananom ironijom čime se nametnuo kao jedinstvena pojava na sceni i na filmu.

"Njegov stil, delikatnost, snagu izraza, nije bilo moguće imitirati, zato je tako lako obezbedio svoje mesto na vrhu. Ostvario je nezaboravne uloge u pozorištu, filmu i televiziji, stekao ogromnu popularnost i gotovo familijarnu prepoznatljivost kod publike. To mogu samo izuzetni umetnici. Nenadoknadiv gubitak", rekao je Jevtić.

Radoslav Zelenović direktor Audio-vizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU kaže da je odlazak Predraga Ejdusa nenadoknadiv gubitak za našu kulturu.

"Napustio nas je jedan od najznačajnijih i najboljih glumaca jugoslovenske scene koji je uspevao da da izgradi sopstveni izraz u pozorištu i na filmu. Njegov karakter i način umetničkog stvaranja bili su prepoznatljivi široj publici. Uspevao je da minijaturne uloge poput trubača-vođe orkestra u filmu "Zona Zamfirova" da pretvara glumačka remek dela", dodao je Zelenović.

Brojni mediji u regionu preneli su vest da je umro "doajen srpskog glumišta" Predrag Ejdus.

Aktuelno

Uskoro objava dobitnika Nobela, nastavlja se polemika o seksualnom skandalu

Nedelja u kojoj se obavljuju dobitnici Nobelovih nagrada iz raznih oblasti sutra počinje objavom laureata u kategoriji fiziologije/medicine, a istog dana trebalo bi da bude objavljena presuda u vezi sa seksualnim skandalom zbog kojeg ove godine neće biti dodeljena nagrada za književnost, a pojavila su se i pitanja zašto tako malo žena među dobitnicima iz naučnih oblasti.

Aktuelno nedelja 30.09. 20:55 Komentara: 8

Otvorena izložba percepcije: Žena po meri društva?

U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, u prisustvu brojnih zvanica i predstavnika medija otvorena je druga od pet regionalnih izložbi u okviru projekta Percepcije koji proslavlja 80 godina bogate Kolekcije British Council-a, ovaj put pod nazivom “Žena po meri društva?”.

Aktuelno subota 29.09. 20:00 Komentara: 0

Izložba o Sarajevu u doba opsade otvorena u Beogradu

„Ja imam u Beogradu prijatelje koji su bili pod opsadom. Ovo je strašno dirljivo i neobično“, kaže sa suzama u očima Beograđanka Zora Čavić Ilić, 81-godišnja prevoditeljica u penziji, nakon što je pogledala izložbu „Opkoljeno Sarajevo“, koja je otvorena u utorak u Ustanovi kulture „Parobrod“ u Beogradu.

Aktuelno petak 28.09. 20:13 Komentara: 80
strana 1 od 31 idi na stranu