"Bucini dani" od 14. do 19. juna u Aleksandrovcu

Treći pozorišni festival "Bucini dani" biće održan od 14. do 19. juna u Aleksandrovcu, najavili su organizatori.

Izvor: Tanjug
Podeli

Zamišljen kao glumački festival sa idejom da sačuva uspomenu na Milosava Bucu Mirkovića, veliki trag koji je ostavio u pozorištu i van njega kao i ogromno poštovanje koje je imao za instituciju glumca, pokušaće da u šest festivalskih dana pretvori njegovu rodnu "Župu" u veliku pozornicu.

Selektorski tim je za takmičarski program odabrao pet predstava: "San letnje noći" Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca, "Herostrat" (Narodno pozorište Niš), "Pijani" (Atelje 212 Beograd), "Kauboji" (Narodno pozorište Kikinda) i "Iza kulisa" (Narodno pozorište Subotica).

U čast nagrađenih biće izvedena predstava "Stand down" sa Nebojšom Milovanovićem i gostima. Stručni žiri u sastavu: Mira Banjac, Ivana Žigon i Ana Sofrenović, odlučiće kojim glumcima će pripasti sledeća priznanja: Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu, Zlatno zrno za najbolju žensku ulogu, Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca/glumicu, Zlatno zrno za glumačku bravuru i Nagrada "Milosav Buca Mirković" za glumačko ostvarenje festivala.

Tradicionalno, biće dodeljena i nagrada za najbolju produkciju. Osmišljen je veliki broj pratećih programa među kojima su i promocija monografije Dejana Ćirića o životu Radmile Savićević "Prva i poslednja", izložba pozorišnih plakata Dušana Arsenića "Vrata neodgonetnog izazova".

U okviru programa "Glumci o glumcima", o herojima prošlog i sadašnjeg vremena u godini u kojoj smo ostali bez velikih glumačkih imena govoriće Mira Banjac, Gorica Popović, Ivana Žigon, Ana Sofrenović i drugi.

Uspomenu na raznovrsno delo Milosava Buce Mirkovića doneće u Župu i veliki broj književnika, mladih i aktivnih pesnika, pozorišnih kritičara i drugih poslenika kulturne javnosti. Festival će početi 14. juna svečanim defileom do Zavičajnog muzeja Župe u kome se nalazi spomen-soba Milosava Buce Mirkovića gde će Mira Banjac održati besedu o tom "večitom pozorištniku".

Pozorište

Nadežda Petrović -autoportret u množini

Predstava "Nadežda Petrović - autoportret u množini" gostuje sutra na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu. Komad je premijerno izveden na sceni Narodnog pozorišta u Nišu, septembra prošle godine povodom sto godina od smrti velike slikarke.

Pozorište subota 28.05. 09:36 Komentara: 0

Sterijino pozorje kraće i jeftinije

Predstojeće 61. Sterijino pozorje, koje se u Novom Sadu održava od 26. maja do 2. juna, koštaće za trećinu manje nego neki prethodni festivali i trajaće dan-dva kraće, ali publika neće biti uskraćena za dobre predstave, pišu "Novosti".

Pozorište subota 21.05. 11:25 Komentara: 0
strana 1 od 12 idi na stranu