Aleksandru Đuričiću nagrada "Dejan Medaković"

Kao znak dubokog poštovanja i nezaborava IK "Prometej", Novi Sad, odlučila je da ustanovi nagradu za dugo pamćenje "Dejan Medaković".

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 10.10.2018.

13:49

Aleksandru Đuričiću nagrada

Žiri koji je radio u sastavu Draško Ređep, predsednik, Radovan Popović i Boško Suvajdžić doneo je jednoglasno odluku da se ovim prestižnim priznanjem nagradi

Aleksandar Đuričić za knjigu "Čuvarkuće", sa podnaslovom "Udovice pisaca", objavljenu u oktobru 2017. godine u izdavačkoj kući "Samizdat" u Beogradu.

Po tradiciji, nagrada će Aleksandru Đuričiću biti uručena u januaru 2019. na dan "Prometeja", u Novom Sadu.

U obrazloženju odluke žirija stoji:

"Ostvarena u valjanoj tradiciji srpskih memoara koji stvarnosno i brutalno blisko sučeljavaju sa maštarijama i 'senkama prošlosti' (Dejan Medaković), turobna i očajnička u isti mah kada i ezoterična, indiskreciju poseduje kao svoj vazduh, tako opojan i u prostorima zabranjenog voća. 'Čuvarkuće' Aleksandra Đuričića otkrivaju daleko više, a svakako daleko uzbudljivije od naših socioloških i kulturoloških studija. Ovo je knjiga o intimi, o bekstvu od takozvanog kolektivnog zanosa, o samoći.

Promiče vidicima ove sveske deset naših spisateljskih parova, nagih u svojoj potpunosti, vladavini zla, rigidnim režimima, erotici napokon. Ne svedoče zarad sebe, već pre svega u inat dogmatizmu svake vrste..."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: