Hauard Filips Lavkraft je bio pionir kosmičkog horora

Američki pisac Hauard Filips Lavkraft, rodonačelnik kosmičkog horora, rođen je na današnji dan 1890. godine. Pisao je uglavnom kratke priče, a književnu slavu stekao je tek nakon smrti. Kao svog književnog uzora ga navode mnogi pisci, među njima Stiven King i Nil Gejmen.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Osnovna postavka Lavkraftovog književnog opusa je nevažnost ljudi, ljudskih dela i ljudskog morala u univerzumu kojim vladaju i u kom prebivaju svemoćne, amoralne i bezumne drevne sile. To se proteže kroz sve priče takozvanog "Ktulu mitosa", nazvanom po jednom od tih kosmičkih entiteta, kao i nemogućnost ljudskog uma da to pojmi. Svi pokušaji da se to učini završavaju se smrću ili ludilom.

Tako su glavne teme priča "Ktulu mitosa" zabranjeno i skriveno znanje, neljudski uticaji na čovečanstvo, prokletstvo predaka koje sustiže potomke i sudbina koja sprečava protagoniste da pobegnu od usuda, čak i kada to žele.

Mesto radnje je gotovo uvek Nova Engleska a izmišljeni gradovi poput Arkama, Danviča ili Insmauta su iskvareni i propadaju usled generacija mešanja sa neljudskim bićima i korišćenja drevnih magija.

Neke od najpoznatijih Lavkraftovih priča su "Zov Ktulua", "Senka nad Insmautom", "Danvički užas", "Snovi u veštičjoj kući", "Dagon", "Pacovi u zidovima", "U planinama ludila" i "Pikmenov model". Jedini njegov roman, "Slučaj Čarlsa Dekstera Vorda", objavljen je posthumno.

Lavkraftovo delo i "Ktulu mitos" su inspirisali brojne muzičare, a postoje i brojne društvene i video igre u kojima se igrači bore protiv natprirodnog zla Azatota, Ktulua, Jog-Sotota i drugih Drevnih, kao i njihovih zemaljskih sledbenika.

Lavkraft se rodio u Providensu, u državi Rod Ajlend, gde je proveo najveći deo života, a tu je i umro od raka 15. marta 1937. Godine.

Knjige/Stripovi

Nova knjiga Ismaila Kadarea u izdanju Samizdata B92

"Razgovor o brilijantima jednog decembarskog popodneva" je zbirka pripovedaka iz različitih perioda Kadareovog stvaralaštva, od onih najranijih, koje nas vraćaju u daleku 1953. godinu, kada je Kadare imao 17 godina, pa do zrelog doba stvaralaštva, zaključno sa 2008. godinom, kada je zbirku završio.

Knjige/Stripovi utorak 29.08. 13:15 Komentara: 0

"Privrženost": Priča o neobičnoj avanturističkoh porodici

Rodrigo Hasbun, Bolivijac palestinskog porekla, rođen na prostoru egzotičnog carstva Inka, ali i u državi Simona Bolivara. I sam jedinstven kao nesvakidašnja genetska mešavina maloazijskog i latinoameričkog koda. Njegovo iskustvo podrazumeva prožimanje paralelnih tradicija, kultura i civilizacija. Tako se u Boliviji govori 38 službenih jezika, a opet španski kao glavni preovlađuje ne samo tu, već na širem potezu Latinske Amerike.

Knjige/Stripovi ponedeljak 21.08. 14:30 Komentara: 0
strana 1 od 8 idi na stranu