Laguna predstavila „Golubije srce“

Roman „Golubije srce“ o emigranstkoj mađarskoj porodici iz Vojvodini, proglašen najboljim književnim delom u Nemačkoj i Švajcarskoj tokom 2010. godine, objavljen je nedavno na srpskom jeziku.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 29.08.2012.

16:34

Default images

Ono po čemu će ovaj roman našim čitaocima biti još zanimljiviji jeste činjenica da je njegova autorka Melinda Nađ Abonji poreklom iz Srbije. Rođena u mađarskoj porodici 1968. godine u Bečeju, Abonji je kao petogodišnjakinja sa porodicom otišla u Švajcarsku.

Upravo na ovim autobiografskim detaljima zasniva se roman „Golubije srce“, koji je 2010. godine osvojio nagrade za najbolji roman u Nemačkoj i u Švajcarskoj („Deutscher Buchpreis“ i „Schweizer Buchpreis“).

Ova lirska saga govori o porodici vojvođanskih Mađara deleći sudbinu reke Jugoslovena koji su u drugoj polovini prošlog veka uslove za bolji život potražili na zapadu.

„Dok se porodica među ljubaznim ali hladnim Švajcarcima mukotrpno penje lestvicom opstanka, i dok se istovremeno u njihovoj bivšoj domovini rasplamsava vihor novog rata, glavna junakinja Ildiko ispreda setnu i oporu priču o sudbini emigranata, o izgubljenom raju zavičaja, o odrastanju između dva sveta koji postaje svet za sebe“, navodi se u saopštenju izdavačke kuće „Laguna“ koja je ovu knjigu, u prevodu Dragoslava Dedića, objavila za domaće tržište.

Abonji je u romanu „Golubije srce“ opisala veoma slikovito staru Jugoslaviju i modernu Švajcarsku. Ništa manje nisu upečatljive ni determinisanost i direktnost kojima prikazuje osećanja junaka. Poznato je šta je usledilo posle Titove smrti: raspad Jugoslavije, rat i reke izbeglica. Taj rat je primorao sve, porodicu Kočiš, baš kao i konobaricu Draganu, da se opredele za neku od etničkih grupa, u čije ime će se muškarci slati u rat.

Melinda Nađ Abonji gostovaće u Novom Sadu 1. septembra u knjižari Delfi, gde će od 18 časova potpisivati svoj roman. Autorka će gostovati i u Beogradu, 3. septembra u 12 časova, u knjižari Delfi SKC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: