Pekićev kutak u okviru BGB-a

Biblioteka grada Beograda svečano danas otvara svoj adaptiran ogranak koji nosi ime Borislava Pekića, jednog od najznačajnijih srpskih pisaca druge polovine XX veka.

Izvor: SEEcult.org
Podeli

Renoviranu biblioteku u Ulici Svetozara Markovića br. 23-25 (blizu Treće beogradske gimnazije i OŠ “Vladislav Ribnikar”) svečano će otvoriti piščeva udovica, Liljana Pekić, i direktorka BGB Jasmina Ninkov, u prisustvu piščeve ćerke Aleksandre, predstavnika Skupštine grada Beograda i mnogobrojnih Pekićevih poštovalaca.

Pored bogatog knjižnog fonda, renovirani ogranak BGB ima čitaonicu i internet, a jednim delom je i posvećen Pekiću: knjižnoj i elektronskoj građi koja prati njegov život i stvaralaštvo.

Namera BGB je da čitaocima omogući što širi uvid u delatnost tog pisca, pa je kroz čitav prostor postavljena i izložba o Pekiću koja je gostovala u mnogim bibliotekama Srbije i sveta (Toronto, Vankuver, Budimpešta, Srpski kulturni centar u Parizu, Zagreb, Kragujevac, Užice, Zaječar, Zlatibor, Sterijino pozorje u Novom Sadu...)

Prema navodima BGB, prijatan prostor biblioteke “Borislav Pekić” trebalo bi da privuče što više čitalaca, pre svega mladih.

BGB je pritom, u vremenu kada se izdvaja sve manje sredstava za kulturu, izdvojila iz sopstvenih sredstava 2,8 miliona dinara za adaptaciju tog prostora, u želji da “prati svetske trendove u bibliotekarstvu i vrati veru u knjigu i čitanje”.

Knjige/Stripovi

Branko Miljković- film i izložba

Filmsko veče posvećeno pesniku Branku Miljkoviću održaće se u Atrijumu Svečane sale Doma vojske 29. decembra u 18h u okviru izložbi u Domu Vojske Srbije “Portret - trajna inspiracija umetnika“ i “Branko Miljković - poezija kao sudbina”.

Knjige/Stripovi sreda 28.12. 17:55 Komentara: 1

Uručena nagrada “Milan Rakić”

Pesnicima Draganu Lakićeviću i Zorici Arsić-Mandarić svečano je, 26. decembra u prostorijama Udruženja književnika Srbije, uručena književna nagrada “Milan Rakić” za najbolju pesničku knjigu u protekloj godini.

Knjige/Stripovi ponedeljak 26.12. 17:23 Komentara: 0

Jelena Lengold i na italijanskom

Izdavačka kuća “Arhipelag“, ekskluzivni izdavač knjiga Jelene Lengold, ovogodišnje dobitnice Evropske nagrade za književnost, upravo je potpisao ugovor za izdanje nagrađene knjige priča ove autorke “Vašarski mađioničar“ u Italiji sa izdavačkom kućom Zandonai.

Knjige/Stripovi ponedeljak 26.12. 13:05 Komentara: 0
strana 1 od 31 idi na stranu