Raša Todosijević u ulozi pisca

Na Sajma knjiga, na štandu izdavačke kuće LOM, proslavljeni srpski avangardni umetnik Raša Todosijević pojavio se i kao pisac i potpisivao svoju knjigu priča "Ulaz u raj" sa reprodukcijama njegovih akvarela.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 30.10.2011.

09:07

Default images

Taj pravi bibliofilski raritet čiji je tiraž samo 500 primeraka, uredio je vlasnik LOM-a Flavio Rigonat, kome je Todosijević, inače zvezda ovogodišnjeg 54. venecijanskog Bijenala kome je pripala novoustanovljena nagrada "Uni kredit", poverio da odabere priče i slike koje će ih pratiti.

Umetnik je ispričao za Tanjug da je, idući primerom beogradske tradicije da likovni umetnici koji su bili takozvani intelektulaci, moraju i da pišu i to teorijske tekstove o umetnosti.

"Pisao sam takve tekstove, ali u jednom času prestalo me je zanimati, pa sam počeo da pišem prozu", poverio se pionir performansa i nove umetničke prakse.

On svoje prozne zaspise naziva "apokrifnim pričama o umetnosti" i tvrdi da nema pretenzija da uđe u glavne tokove srpske književne tradicije. Tvrdi da mu pisanje nije hobi, već, pre svega, potreba da se iskaže i u toj formi kreativnog stvaranja. Dok piše, rekao je umetnik, nema potrebu da se dokazuje, pošto je to uradio na polju likovne umetnosti i kao konceptulani umetnik stekao internacionalni ugled.

"Moža je to nešto u mom slovenskom biću što me tera da pišem", rekao je Todosijević.

Urednik knjige, koja je prava mala galerija prelepih Todosijevićevih akvarela, Rigonat dodao je da je odabrao četiri novele i 15 kraćih proznih zapisa, a Todosijević je insistirao da to nisu klasične ilustracije već autonomne slike čija je funkcija da "ulepšaju život čitalaca". Todosijević je najavio da će seledeću samostalnu izložbu svojih slika otvoriti, sredinom novembra, u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: