Džon Le Kare neće "Bukera"

Britanski pisac Džon Le Kare (John Le Carre) tražio je da njegovo ime bude skinuto sa užeg spiska nominovanih za međunarodnu nagradu "Man Buker" (Booker), jer se, kako je rekao, ne takmiči za književna priznanja.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2011.

13:46

Default images

Le Kare, autor više od 20 romana koji su definisali špijunski žanr u beletristici i na filmu, poput klasika "Špijun koji se sklonio u zavetrinu", s kojim se proslavio, i najnoviji hit "Brižni baštovan", našao se među 13 pisaca-finalista za međunarodnu nagradu "Man Buker".

Nagrada, u iznosu od 60.000 funti (68.000 evra), dodeljuje se svake druge godine autoru za sveukupni književni doprinos, za razliku od daleko poznatije nagrade "Man Buker" koja se dodeljuje jednom godišnje za pojedinačo delo.

"Veoma sam počastvovan što sam se našao među finalistima za nagradu. Ja se, međutim, ne takmičim za književne nagrade i zato sam tražio da moje ime bude skinuto sa liste", ističe se u Le Kareovom saopštenju.

Rik Gekoski, predsednik tročlanog žirija, odbio je da udovolji njegovom zahtevu.

"Ime Džona Le Karea će, svakako, ostati na listi. Razočarani samo što želi da se povuče iz daljeg razmatranja jer visoko poštujemo njegov rad", kazao je Gekoski.

Među ostalim finalistima za nagradu su američki pisac Filip Rot, australijski Dejvid Maluf, kanadski Rohinton Mistri, kao i dva kineska autora, Su Tong i Vang Anji.

Među prethodnim dobitnicima nagrade su Alis Manro, Činua Ačebe i Ismail Kadare.

Ime dobitnika međunardne nagrade "Man Buker" biće saopšteno 18. maja u Sidneju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: