Kultura

Četvrtak, 28.10.2010.

15:47

Šta se kupuje na Sajmu knjiga?

Anketa sprovedena među srpskim izdavačima na ovogodšnjem Sajmu knjiga pokazuje da niko nema "recept" kako da se unapred otkrije budući bestseler.

Izvor: Tanjug

Default images

Zanimljivo je da se ove godine veoma često kupci odlučuju za naslove objavljene pre dve, tri, pa i više godina, čak i onda kada nisu dodatno sniženi.

"Na prvom mestu, nesumnjivo je 'Vizantija-purpur i pergament' Radivoja Radića, koja će uskoro doživeti četvrto izdanje", kaže vlasnica" Evolute" Bojana Ćebić i dodaje da je značajno napomenuti da su drugo i treće izdanje štampani u tiražu od 1.500 primeraka što je retkost danas u Srbiji, jer je uobičajeni tiraž 1.000 primeraka.

"Troja - gospodar srebrnog luka", prvi deo serijala Dejvida Gemela, kao i "Mračni princ" istog autora su rasprodati. Na trećem mestu je "Roman o Hanibalu", koji se pokazao zanimljiv široj publici i uskoro će imati drugo izdanje.

Izuzetno je popularna zbirka istorijskih tekstova "Četrnaesti vojvoda i devet baba" Čedomira Antića čiji je prvi tiraž rasprodat, a uskoro izlazi i drugo izdanje.

Na petom mestu je knjiga "Elitni vidovi jugoslovenske vojske u Aprilskom ratu".
Foto: FoNet
Izdavačka kuća "Agora" već drugu godinu za redom najbolje prodaje roman Vladimira Pištala "Tesla, portret među maskama", koji je osvojio NIN-ovu nagradu za 2008. godinu.

Otkako je engleska književnica Doris Lesing osvojila Nobelovu nagradu za književnost 2008. godine, "Agora" je ubrzala objavljivanje njenih romana, ali knjiga koja je najviše uticala da joj pripadne najveće književno priznanje "Zlatna beležnica" stigla je tek za ovaj sajam i sada je na drugom mestu po prodaji.

Britanski živi klasik Džon Bart je već poznat domaćim čitaocima baš preko "Agore" i razumljivo je da se njegovo novo delo "Opera na vodi" našlo na trećem mestu, dok je na četvrtom Eni Pru sa romanom "Lučke vesti" koji je proslavio istoimeni veoma uspeli film.

Na petom mestu je Amerikanka Džojs Kerol Outs sa "Lepoticom" koja je pred dodelu Nobelove nagrade ponovo bila u žizi interesovanja, jer je važila za jednog od najozbiljnijih kandidata.
Foto: FoNet
Kod izdavačke kuće "Dereta" se na sajmu nabolje prodaje najnoviji roman Svetislava Basare "Početak bune protiv dahija", zatim dolazi "Institut za podešavanje vremena" Ahmeta Hamdija Tanpinara, "Kradljivac mapa" Edvarda Lagoa,"Mapa vremena" Feliksa Palme i "Ni zločin, ni kazna" Snežane Altman.

"Službeni glasnik" je najveći uspeh postigao na ovogodišnjem sajmu sa knjigom novog nobelovca Marija Vargasa Ljose "Rečnik zaljubljenika u Latinsku Ameriku", a zatim slede knjige "Slavni gosti Srbije u 20 veku", "Leksikon božijih ljudi","Novi talas" i " Beograd ispod Beograda" naslov koji je doživeo šesto izdanje.
Foto: FoNet
Dejan Papić osnivač "Lagune" koja je za proteklih 11 godina postala izdavačka kuća sa najvećim brojem novih naslova (250) sa desetak važnih književnih nagrada i sa razvijenom prodajnom mrežom preko lanca knjižara "Delfi", ne krije da je srećan što je dobro anticipirao i još prošle godine objavio roman Marija Vargasa Ljose "Avanture nevaljale devojčice".

Sada pošto je Vargas Ljosa dobio Nobelovu nagradu kupci se prosto grabe za roman.

Na ovogodišnjem sajmu preko noći je postao hit roman "Julija" Elen Fortije, malo poznate autorke, ali je dovoljna preporuka što se bavi temom otkrivanja tajne prave Šekspirove Julije. Na trećem mestu je prema saznanju Papića "Fatimina ruka" Ildefonsa Falkonesa, novog pisca španskih istorijskih romana posle prvenca, "Katedrale pored mora".

Usmena reklama, jer mediji nisu još stigli da ga promovišu, donela je popularnost horor-trileru i distopijskom romanu "Prolaz" Džastina Kronina koji je na četvrtom mestu, a "Beogradskim pričama" Ive Andrića je pripalo peto mesto.
Foto: Tanjug
Na štandu "BOOK"-a prvih dana najviše se su prodavali sledeći naslovi: "Kišon za gurmane i zaljubljene" Efraima Kišona, "Kalendar Maja" Bernda Ingmara Gutberleta, roman za mlade Grade Stojkovića "Svako mora jednom", "Osmi Greh " Filipa Vandenberga i klasično delo 20. veka "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova.

Jedna od najuspešnijih izdavačkih kuća kada je reč o komercijalnim prevedenim naslovima, "Alnari", najviše na sajmu prodaje knjigu koja je stajala u magacinima više od dve godine, "Jedi moli voli" Elizabet Gilbert i to sve zahvaljujući uspehu istoimenog filma sa Džulijom Roberts i Havijerom Bardenom. Njih sledi nastavak autobiografskih beležaka ove novinarke "Zauvek tvoja".

Na trećem mestu je ljubavni roman "Mesec nad Firencom" Adrijen Mekdonel koji samo što se pojavio i odmah osvojio čitaoce.

Boravak na sajmu knjiga autorke romana " Nisi onaj koga želim" Aleksandre Poter sigurno je pomogao da se privuče pažnja čitalaca, te se i ona našla na listi najprodavanijih. Na listi je i novi istorijski triler omiljenog pisca hitova Stiva Berija "Carska potera".
Foto: Tanjug
"Geopoetika" poznata po visokim kriterijumima prilikom izbora novih naslova najbolje je pogodila želje čitalaca humorističkim romanom Erlenda Lua "Mirni dani u Miksing Parku".

Druga najprodavanija knjiga je sasvim drugog žanra ali je autor Slavoljub Stanković prethodnim romanom "Box", već stekao ugled, pa je to pomoglo i njegovom novom romanu "Split".

Kako je rekla izvršna urednica Jasna Novakov Sibinović, Pol Oster je uvek siguran pogodak pa je to slučaj i sa novim romanom "Nevidljivi". Iako nije tako nov, roman Harukija Murakamija "Norveška šuma" još uvek je bestseler.

Čitaoce koji žele da se informišu o ekologiji kupuju "Ekološku inteligenciju" Danijela Golemana.
Foto: Tanjug
Izdavačka kuća "Klio" koja nudi knjige trajne vrednosti nikada nema bestselere ali njeni naslovi nikada ne izlaze "iz mode" što ne znači da nema knjiga koje od ostalih privlače pažnju probranih čitalaca, a to su prema odabiru izvršnog diektora Nataše Đelošević nova "Vizantija-istorija i civilizacija" Šenea i Fliena, "Osnovi kulturne Evrope" Pitera Berka, "Da li je Evropa stvorena u srednjem veku" Žaka Le Gofa, "Seks i psiha" Breta Kara i "Marketing u kulturi i umetnost" Fransoa Kolbera.

"Čarobna knjiga" koja je nekoliko godina za redom imala nacionalne bestselere kao što je "Senka Vetra" Karlosa Ruisa Safona i trilogija "Milenijum" Stiga Lašona", ove godine je za sajam završila štampanje nove trilogije "Magla" već pomenutog Safona koja se odlično prodaje.

Vlasnik "Čarobne knjige" Bora Pantić je izuzetno zadovoljan što se i dalje veoma traži Lašonova trilogija, jer se uz knjigu dobija i DVD sa filmom. Iako nije nov, Safonov roman" Martina" i dalje je među najpopularnijim izdanjima "Čarobne knjige".

Glavni urednik "Stilosa" Srđan Krstić je kao pet najtraženijih knjiga na sajmu označio "Tajna istorija sveta" Džonatana Bleka, "Psihologija" Džonija E Džonstona, "Astronomija" dr Kristofera Pira, "Pet Tibetanaca" i serijal epske fantastike Rika Riordana" Kradljivac munje".

Beogradski međunarodni sajam knjiga u Beogradu, 55. po redu, traje do 31. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: