Praznici uz operu - nastup srpskih umetnica u Kenedi centru

Na Milenijumskoj sceni Kenedi centra u Vašingtonu sinoć su nastupale sopran Biljana Soldo i pijanistkinja Milena Gligić - dve umetnice poreklom iz Srbije koje žive u SAD.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 14.12.2017.

08:25

Praznici uz operu - nastup srpskih umetnica u Kenedi centru
Foto: Gettyimages

Recital, nazvan "Proslava novogodišnjih praznika uz svetsku operu", organizovala je ambasada Srbije u Vašingtonu u saradnji sa Kenedi centrom, prestižnom kulturnom institucijom američke prestonice.

Biljana Soldo je, u klavirskoj pratnji Milene Gligić, nastupala zajedno sa kolegom iz Perua Hozeom Sasinom, baritonom. U toku jednočasovnog koncerta, izveli su 12 kompozicija, dueta, operskih arija i pesama iz različitih delova sveta, pozdravljeni toplim aplauzom publike koja je ispunila sva mesta Milenijumske scene, na kojoj se svake večeri održavaju nastupi lokalnih, nacionalnih i međunarodnih umetnika.

"Do saradnje sa Kenedi Centrom došlo na inicijativu i uz veliku podršku Ambasade Srbije u SAD. Milena i ja smo nastupale u par navrata na prijemima povodom Dana Nezavisnosti Republike Srbije, ljudima iz ambasade i publici se to dopalo, i predložili su da realizujemo neki veći projekat", kaže za Glas Amerike Biljana Soldo. Ona dodaje da su recital podržali i predstavnici ambasade Perua, kao i ambasade Norveške u SAD.

"Sa kolegama Milenom i Hozeom sam nastupala i ranije, i ključ naše dobre saradnje je da se medjusobno volimo i poštujemo kao prijatelji prvenstveno, i da uživamo u zajedničkom radu i druženju. Program smo birali sa osnovnom idejom da atmosfera bude opuštena i praznična, pevali smo pesme iz različitih zemalja sveta na mnogo različitih jezika i želeli da pokažemo da muzika i umetnost govore svoj sopstveni jezik i ne poznaju nacionalne, verske, političke ili društvene razlike", dodaje Soldo.

Biljana Soldo je započela karijeru u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu čija je bila solistkinja, a takođe je bila solistkinja Narodnog pozorišta u Sofiji u Bugarskoj. Protekle dve godine živi u američkoj državi Virdžiniji, gde nastupa u Operi Virdžinije i sarađuje sa lokalnom operskom kompanijom Opera Nova. Milena Gligić je članica programa za mlade umetnike Opere Los Anđelesa gde je ove jeseni radila na dve velike produkcije - Karmen i Nabuko sa Plasidom Domingom u glavnoj ulozi. Dobitnica je brojnih stipendija u Srbiji i nekoliko nagrada na međunarodnim takmičenjima. Takođe je članica njujorškog ansambla savremene muzike Contemporaneous, sa kojim od 2012. izvodi dela savremenih kompozitora.

Izvor: glasamerike.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: