Njujorčani protiv Metropoliten muzeja zbog "uznemirujuće seksualizacije"

U jeku seksualnih skandala koji potresaju Holivud, jedna od najvećih muzejskih institucija na svetu suočava se sa optužbama za preteranu "seksualizaciju" jedne mlade devojke.

Izvor: B92, Newser.com
Podeli

Čuveni njujorški Metropoliten muzej saopštio je da neće ukloniti sliku "Tereza sanja" (Thérèse Dreaming), francuskog slikara Baltusa, što je 7.000 zatražilo u preticiji koju su potpisali.

Peticiju je pokrenula izvesan Mija Meril, koje je sliku opisala kao "evokativni portret prepubiscentne devojke (devojke u uzrastu neposredno pre puberteta) koja se odmara na stolici podignutih nogu, dopuštajući svima da vide njen donji veš".

Ona je nazvala uznemirujućim to što muzej svesno izlaže do te mere seksualizovanu sliku, imajući u vidu "aktuelnu klimu" u SAD. Meril napominje i da je Metropoliten, prilikom izložbe Baltusovih slika 2013. godine, istakao znak upozorenja da neke slike mogu biti "uznemirujuće" za posetioce.

Slika "Tereza sanja" bila je deo te izložbe. Meril ističe da su, upravo zbog toga, priroda Baltusovih dela, kao i njihove implikacije u specifičnom trenutku, dobro poznate čelnicima muzeja.

Metropoliten je u nedelju izdao saopštenje u kome se navodi da će slika ostati izložena u aktuelnoj postavci, uz napomenu da su "ovakvi trenuci prava prilika da se povede razgovor", prenosi Njujork post.

Inače, zvanični muzejski opis dela "Tereza sanja" Baltazara Klosovskog de Rola, poznatog pod umetničkim imenom Baltus, navodi da je "Tereza Blanšard, inače Baltusova komšinica, imala 12 ili 13 godina, kada je pozirala za sliku".

Pokojnog slikara su i ranije ispitivali za "provokativne poze" u kojima slika mlade devojke, na šta je on odgovarao da "one tako sede".

U svom prikazu izložbe iz 2013. godine, likovni kritičar Piter Šeldal je napisao:

"Ne silazi mi s uma misao Oskara Vajlda: 'Loš čovek je vrsta koja se divi nevinosti.'"

Likovno

Misterija "Nage Mona Lize"

U podrumima Luvra, stručnjaci razmatraju crtež sa jednim pitanjem na umu: da li bi ova polunaga, misteriozno nasmejana dama, mogla biti skica Leonarda da Vinčija?

Likovno subota 25.11. 12:00 Komentara: 6

Izložba Koste Bogdanovića u Galeriji 212

U Galeriji 212, u znak sećanja na vajara, istoričara umetnosti i teoretičara vizuelne kulture Kostu Bogdanovića (1930-2012), biće predstavljen deo radova iz njegovog bogatog opusa u izboru magistra istorije umetnosti Marka Bogdanovića.

Likovno subota 11.11. 15:55 Komentara: 0
strana 1 od 4 idi na stranu