Njujorčani protiv Metropoliten muzeja zbog "uznemirujuće seksualizacije"

U jeku seksualnih skandala koji potresaju Holivud, jedna od najvećih muzejskih institucija na svetu suočava se sa optužbama za preteranu "seksualizaciju" jedne mlade devojke.

Izvor: B92, Newser.com
Podeli

Čuveni njujorški Metropoliten muzej saopštio je da neće ukloniti sliku "Tereza sanja" (Thérèse Dreaming), francuskog slikara Baltusa, što je 7.000 zatražilo u preticiji koju su potpisali.

Peticiju je pokrenula izvesan Mija Meril, koje je sliku opisala kao "evokativni portret prepubiscentne devojke (devojke u uzrastu neposredno pre puberteta) koja se odmara na stolici podignutih nogu, dopuštajući svima da vide njen donji veš".

Ona je nazvala uznemirujućim to što muzej svesno izlaže do te mere seksualizovanu sliku, imajući u vidu "aktuelnu klimu" u SAD. Meril napominje i da je Metropoliten, prilikom izložbe Baltusovih slika 2013. godine, istakao znak upozorenja da neke slike mogu biti "uznemirujuće" za posetioce.

Slika "Tereza sanja" bila je deo te izložbe. Meril ističe da su, upravo zbog toga, priroda Baltusovih dela, kao i njihove implikacije u specifičnom trenutku, dobro poznate čelnicima muzeja.

Metropoliten je u nedelju izdao saopštenje u kome se navodi da će slika ostati izložena u aktuelnoj postavci, uz napomenu da su "ovakvi trenuci prava prilika da se povede razgovor", prenosi Njujork post.

Inače, zvanični muzejski opis dela "Tereza sanja" Baltazara Klosovskog de Rola, poznatog pod umetničkim imenom Baltus, navodi da je "Tereza Blanšard, inače Baltusova komšinica, imala 12 ili 13 godina, kada je pozirala za sliku".

Pokojnog slikara su i ranije ispitivali za "provokativne poze" u kojima slika mlade devojke, na šta je on odgovarao da "one tako sede".

U svom prikazu izložbe iz 2013. godine, likovni kritičar Piter Šeldal je napisao:

"Ne silazi mi s uma misao Oskara Vajlda: 'Loš čovek je vrsta koja se divi nevinosti.'"

Likovno

Velikani pop arta u Kući legata

Dela ikona američkog pop arta su reprezentativni i prepoznatljivi radovi nastali u periodu od 60-tih godina prošlog veka, kada su pop artisti dostigli vrhunac umetničkog izražavanja, pa sve do recentnih radova iz prve decenije 21. veka.

Likovno utorak 9.01. 11:23 Komentara: 0
strana 1 od 372 idi na stranu