Zavirite u studio Dejmijena Hersta

24h dnevno, svakog dana u sedmici, možete da pratite šta se dešava u studiju Dejmijena Hersta (Damien Hirst). On je postavio kamere u svoj studio kako bi obožavaocima približio svoje stvaralaštvo, a sve u cilju promocije velike retrospektivne izložbe njegovih dela koja se otvara 4. aprila u londonskoj galeriji Tejt Modern.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 03.04.2012.

13:52

Default images

Kontroverznog umetnika kolege često kritikuju zbog toga što unajmljuje druge, manje poznate umetnike, da rade na njegovim delima. Hirst je zbog toga odlučio da, uoči predstojeće retrospektive, kamerom beleži sve što se dešava u njegovom studiju, uživeo prenoseći snimke posredstvom svog zvaničnog sajta. Tako se u određeno doba dana mogu videti njegovi mlađi saradnici koji rade na Herstovom novom mozaiku, ili pak umetnik lično kako im daje savete i uputstva.

Velika retrospektiva britanskog umetnika i kolekcionara Dejmijena Hersta (Damien Hirst) , prvi put će britanskoj javnosti predstaviti najskuplje umetničko delo u istoriji – "For The Love of God" (2007), 50 miliona funti vrednu ljudsku lobanju optočenu dijamantima s ugrađenim pravim ljudskim zubima.

Lobanja, za koju se mnogi pitaju da li u je pitanju delo genija ili je reč o neukusnom simbolu ekscentričnosti bogatog svetskog tržišta umetničkim delima, biće izložena u posebno čuvanoj prostoriji. Lobanja je optočena sa 8.601 dijamantom ukupne težine 1.106,18 karata, sa 52,4-karatnim pink dijamantom ugrađenim u čelo.

Kada je 2007. prvi put predstavljena javnosti cena joj je iznosila 50 miliona funti. Kupio ju je za nepoznatu svotu novca konzorcijum poslovnih ljudi, a jedan od njih je bio, kako se kasnije saznalo, sam Herst.
Herst je prvi put privukao pažnju javnosti u Londonu 1988. godine kada je u napuštenom skladištu osmislio i organizovao izložbu "Freeze" na kojoj je izložio svoja i dela svojih prijatelja i kolega sa Goldsmits Koledža. Od tada je prošlo gotovo četvrt veka, a Herst je postao jedan od najuticajnijih umetnika svoje generacije.

Izložba koja se otvara u "Tejt Modernu" (Tate Modern) predstavlja prvi značajan prikaz njegovog stvaralaštva u ovoj uglednoj instituciji, a objediniće ključna dela njegovog stvaralaštva u poslednjih 20 godina. Na izložbi će se naći ključne skulpture iz njegove "Natural History" serije, uključujući i onu sa morskim psom u formaldehidu "The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living" iz 1991.

Biće izložena i "A Thousand Years" iz 1990. godine - velika staklena vitrina podeljena na dva dela u čijoj se jednoj polovini izležu muve, a u drugoj se nalazi kravlja glava koja predstavlja hranu. Da bi se nahranile, muve moraju prvo da pronađu put do nje, ali i da izbegnu "ubicu insekata".

Konceptualni umetnik i ikona pop-arta Dejmijen Herst (1965) navodno je najbogatiji britanski živi umetnik, čije je bogatstvo 2009. procenjeno na 235 miliona funti.
Dobitnik je prestižne nagrade Turner (1995), a Herst je 2007. srušio sve rekorde kada je njegovo delo "Lullaby Spring" (tri metra širok čelični ormarić) na aukciji prodato za 19,2 miliona dolara katarskom emiru, postigavši najvišu cenu na aukciji za delo nekog živog umetnika. Prošle godine jedna od njegovih poznatih tačkastih slika prodata je za 1,8 miliona funti.

Herst je nedavno najavio i otvaranje umetničke galerije u Londonu 2014. godine, u kojoj će biti izložena njegova lična kolekcija umetničkih dela, koja sadrži oko dve hiljade radova, a među njima su i Benksijeva (Banksy) dela, kao i Džefa Kunsa (Jeff Koons) ...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: