Stranci u Srbiji snimaju filmove, jer dobijaju kvalitet za manje novca

Sve više stranih producenata odlučuje se da filmove snima u Srbiji, pre svega zbog državnih subvencija, ali i jeftine a kvalitetne radne snage. Država daje subvencije i domaćim filmskim poslenicima za koje su, ipak, domaći znalci sve skuplji, jer ih angažuju stranci za više novca.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 24.10.2017.

20:10

Stranci u Srbiji snimaju filmove, jer dobijaju kvalitet za manje novca
Foto: Thinkstock

Film odnedavnog vlasnika srpskog pasoša slavnog Rejfa Fajnsa jedan je od 13 inostranih projekata koji se snimaju u Srbiji. Dolazak stranih produkcija i te kako odgovara filmskim poslenicima, objašnjava dugoodišnja kasting direktorka

"Svaka produkcija i snimanje ovde zahteva i angažovanje domaćih glumaca, koji se odlično snalaze u tome i poznaju jezike", kaže Angelina Marinković, kasting direktorka.

Strani producenti za Srbiju se odlučuju zbog niže cene snimanja. Naime, ovde je iznajmljivanje filmske kamere oko 100.000, dok je u susednoj Hrvatskoj 170.000 dinara po danu. Statisti kod nas dnevno zarade oko 900, dok u okruženju njihov honorar iznosi oko 2.100 dinara.

I upravo stranci sebi mogu da priušte snimanje u najmodernijim, a ne u jeftinim filmskim studijima kod nas.

"Domaće produkcije ovde su izolovani incidenti", kaže Igor Turčinović iz PFI studija. "Nadam se da će filmski centar davati veće budžete domaćim filmovima i da će oni ovde češće dolaziti."

Ministarstvo privrede daje podsticaje strancima koji moraju da potroše najmanje 300.000 evra da bi dobili povraćaj novca u iznosu od 20 odsto. Ministarstvo kulture finansira domaće filmadžije.

"Stranci su u 2016. potrošili više dve milijarde dinara u Srbiji i za devet projekata dobili su podsticaj od oko 330 miliona", objašnjava scenarista Boban Jeftić.

Domaće produkcije mogu da dobiju maksimum 50 odsto subvencija od ukupnog budžeta, što često nije dovoljno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: