Tom Hardi glavni glumac u filmu o ratu u Bosni

Holivudski glumac Tom Hardi tumačiće glavnu ulogu u filmu “My War Gone By, I Miss It So” o ratu u Bosni, prenosi magazin Varajeti.

Izvor: Variety
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Radnja filma zasnovana je na istomenom romanu iz 1999. godine, koji je napisao Entoni Lojd, britanski novinar i ratni izveštač.

Lojd u knjizi opisuje svoje lično iskustvo sa ratom u Bosni, vreme koje je proveo u Britanskoj vojsci, priča o razvodu svojih roditelja, njegovom otuđenju od oca i zavisnosti od heroina.

“Reč je o brutalnoj, ali u isto vreme i osećajnoj priči, koja se bavi pitanjem prirode zavisnosti i ratnih užasa. Oduševila su me Entonijeva dela i reči, tako da smatram da je bitno da se čuje njegov glas”, rekao je Tom Hardi.

Lojd je odrastao u porodici sa vojnom tradicijom, koja ga je odgajala na ratnim pričama i herojskim podvizima njegovih predaka.

Sa 26 godina napustio je Britaniju i otišao na ratište, gde je bio svedok sukoba Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Naviknut na nalet adrenalina koji je kod njega izazivala oružana borba, Lojd je po povratku u Veliku Britaniju pokušao da izazove istu vrstu uzbuđenja upotrebom psihoaktivnih supstanci.

Hardi trenutno tumači glavu ulogu u filmu “Dunkirk”, kao pilot Kraljevske avijacije Velike Britanije.

Producent filma je Gavin O’Konor, poznat po naslovima “The Accountant” s Benom Aflekom, “Jane got a gun” u kojoj glavnu ulogu tumači Natali Portman, “Warrior” u kojem takođe glumi Hardi i “Pride and Glory” s Edvardom Nortonom.

“Entonijevi memoari osvojili su me još na prvoj stranici – reč je o prikazu rata kakav do sada nisam čitao”, rekao je O’Konor.

“U pitanju je lična borba protiv zavisnosti, ispričana iz prvh borbenih redova u Bosni – jednog od najkrvavijih oružanih sukoba u Evropi još od Drugog svetskog rata. Ta knjiga je pisana njegovim sopstvenim pesnicama, ona je njegova ‘Apokalipsa danas’. Čast mi je što imam priliku da njegove memoare oživim na filmu”, zaključio je scenarista.

Film/TV

Koliko je teško da balkanski film bude prepoznat u svetu?

Reditelj Stefan Komandarev srpskoj publici je poznat po filmu "Svet je veliki i spasenje je iza ugla", poetskoj "tornatoreovskoj" životnoj priči o mladiću Saši, po koga, posle pogibije roditelja u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj, dolazi neobični deda da bi se sa njim na biciklu vratio u Bugarsku. U razgovoru za B92, podsećamo se najuspešnijeg bugarskog filma ikada i sa autorom govorimo o njegovom novom ostvarenju.

Film/TV utorak 23.01. 10:12 Komentara: 7

Ona je najplaćenija glumica u Holivudu

Prvi put se kao Crna udovica pojavila u "Iron Manu 2" 2010. godine, a od tada je ovu ulogu tumačila u još pet filmova o Avengersima. U istoj ulozi videćemo je i ovog leta, a Skarlet Johanson (33) nedavno je potpisala ugovor o samostalnom filmu o superjunakinji.

Film/TV nedelja 21.01. 19:45 Komentara: 23
strana 1 od 1487 idi na stranu