Kazahstan snima svoju “Igru prestola”

Vlada Kazahstana nada se da će nova epska istorijska TV serija uspeti da se suprotstavi ruskim podsmesima, piše Eurasianet.org reports.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2016.

10:50

Kazahstan snima svoju “Igru prestola”
Foto: Screenshot

Ratniciu oklopima jurišaju u galopu preko stepe, dok se mačevi i zastave vijore na vetru. Besnim kricima opkoljavaju logor i kreću u krvavu bitku.

Smeštena usred borbenog polja,ratnica u slojevitoj nošnji sa neobičnom krznenom kapom na glavi proverava svoj smartfon dok nezainteresovana bela kamila preživa hranu.

Ovo nije srednjevekovno bojno polje, već mesto snimanja serije po uzoru na “Igru prestola”, kojom vlada Kazahstana želi da udahne život priči o rođenju kazaške države, nastale pre više od 500 godina.

Serija prati niz dramatičnih događaja vezanih za stvaranje prvog kažaškog hanstva 1465. godine u toku raspada mongolsko-turkijske države Zlatne horde, koji se u modenom Kazahstanu smatraju temeljima današnje nezavisne države.

“Istorija moje zemlje, istorija mog naroda i to kako sam se rodio nisu samo važni sami po sebi, već predstavljaju i važne topose. Za naredne generacije, ovo će biti odličan uzor na koji će moći da se ugledaju”, kaže Rustem Abdrašev, režiser ovog desetodelnog istorijskog epa.

U seriji “Kazaško hanstvo” prikazano je kako se dva zapovednika, Zanibek i Kerej, odvajaju od kraljvstva kojim vladaju Uzbeci, i stvaraju posebnu državu u stepama Kazahstana.

Narativ je kazahstanskoj publici već poznat na osnovu velike nacionalne proslave iz 2015. godine, kada je obeležena 550. godišnjica hanstva. Svečanosti su osmišljene tako da svedoče o dugoj istoriji Kazahstana, kaže predsednik Nursultan Nazarbajev.

“Sećate se kako je Putin izjavio da je Kazahstan zemlja bez istorije? To nas je podstaklo da dokažemo suprtono”, kaže producent Arman Arsenov.

Proslave državnosti, najavljene ubrzo nakon Putinovih komentara, postale su uvod u praksu izgradnje nacionalnosti i prilika za jačanje podrške 75-godišnjem predsedniku, koji Kazahstanom vlada od uspostavljanja nezavisnosti pre 25 godina, piše Gardijan.

“Astana koristi film da predstavi i stvori određene nacionalne i istorijske simbole koji su uticali na to kako ljudi vide sebe kao Kazahstance i kako vide svoju istoriju i svoju prošlost”, izjavio je Riko Ajzaks, stručnjak za Kazahstan sa Univerziteta Oksford Bruks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: