Džejms Kameron će ponovo na sud

Britanski umetnik Rodžer Din je tužio reditelja Džejmsa Kamerona i traži odštetu i iznosu od 50 miliona dolara, zbog toga što je poznati reditelj navodno ukrao njegovu ideju za 3D film "Avatar".

Kultura

Izvor: Izvor: BBC

Nedelja, 30.06.2013.

17:21

Default images

Rodžer Din, koji je poznat kao autor omota za albume prog-rokera Yes i Asia, podneo je tužbu protiv slavnog reditelja u sudu u Njujorku.

On je Kamerona nazvao "svesnim plagijatorom" i optužio za smišljeno kopiranje i iskorišćavanje tuđe ideje za delo koje mu je donelo 9 nonimanicija za Oskara, a "Avatar" postao film koji je u istoriji kinematografije zaradio najviše novca.

Od početka prikazivanja filma 2009. godine, koja se smatra prekretnicom za 3D tehnologiju, "Avatar" je ukupno zaradio više od 2,8 miljardi dolara u celom svetu. Film je osvojio tri nagrade Američke filmske akademije: za kameru, vizuelne efekte i scenografiju.

Rodžer Din, u umetničkim krugovima poznat kao međunarodno priznati umetnik i dizajner u tužbi navodi da se Kameron za film pripremao "vrlo ozbiljno studirajući njegov umetnički rad".

Din, koji je diplomirao da Kraljevskoj umetničkoj akademiji u Londonu 1968. godine, navodi da je Kameron kopirao njegove slike plovećih ostrva i graciozne lukove ka nebu, koje je on naslikao još pre 40 godina.

U tužbi se navodi još nekoliko sličnosti koje bi trebalo da potkrepe Dinove tvrdnje da ja Kameron bez dozvole koristio njegovo umetničko delo, a sam reditelj je saopštio da je na ideju o tome da snimi "Avatar" došao 1995. godine.

Ovo je već druga pravna akcija protiv Džejmsa Kamerona koja se tiče autorstva "Avatara" u ovoj godini.

U martu je scenarista Brajant Mur podneo tužbu za plagijat, u kojoj tvrdi da su delovi scenarija koje je poslao Kameronu bez njegovog pristanka korišćeni u filmu.

Prethodne dve tužbe za plagijat u 2012. godini koje su bile podnete protiv poznatog reditelja su odbačene kao neosnovane

Kameron je pre izvesnog vremena najavio još dva nastavka "Avatara", a oba filma su trenutno nekoj fazi pretprodukcije. Prvi nastavak u bioskope bi trebalo da stigne u decembru 2014. godine, a drugi će uslediti 12 meseci kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: