DAH teatar: Film i predstava

Film "Ne/Vidljivi grad" o beogradskom DAH teatru biće prikazan 26. novembra u Dvorani kulturnog centra Beograda, a premijera nove predstave „Snovi i prepreke“ biće održana 27. i 28. decembra, najavljeno je iz ovog beogradskog teatra.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 25.11.2012.

13:08

Default images

Pilot projekat "Ne/Vidljivi grad" započeo je svoj ciklus 2005. godine u Beogradu sa ciljem da multietničku strukturu gradova i bogatstvo različitih etničkih kultura učini što vidljivijom.

Sastoji se od predstava u autobusima gradskog prevoza koje govore o multietničkoj istoriji gradova, kulturnim razmenama i međuetničkoj toleranciji.

Projekat se 2007. proširio na područje cele Srbije, te se predstave igraju u Nišu, Vranju, Leskovcu, Inđiji i Subotici.

"Ne/Vidljivi grad" je 2008. najavio Internacionalni festival alternativnog i novog teatra - INFANT (Novi Sad) i predstavljen u Norveškoj u produkciji "Grenland fri teatra", u okviru projekta "Sense of Place" koji se bavi istorijom tog dela Norveške. Godinu dana kasnije nagrađen je od strane ERSTE Fondacije za socijalne integracije.

Centar za pozorišna istraživanja DAH Teatar je prva organizacija iz Srbije kojoj je Evropska komisija za obrazovanje i kulturu odobrila aplikaciju da bude nosilac, koordinator projekta u okviru programa Evropske unije "Kultura 2007-2013".

Projekat "Ne/Vidljivi grad" podržan je od strane Evropske unije, Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Fonda za otvoreno društvo.



Tokom dve decenije svog postojanja DAH Teatar je kreirao svoj specifični rukopis i način rada, koji se zasniva na prenošenju znanja, konstantnom profesionalnom razvoju i „učenjem da se uči“, piše u najavi predstave koja će biti izvedena krajem decembra.

Forma predstave „Snovi i prepreke“ koja će imati premijeru 27. i 28. decembra predstavlja spoj između autobiografskog performansa i demonstracije rada i bavi se temom „postajanja“ umetnicom/umetnikom, prati razvoj jednog sna i njegovu realizaciju na sceni.

Kroz lične priče umetnika prelamaju se istorijski događaji naše zemlje, koji utiču i menjaju tok razvoja performera i u tom spoju lične “male“ i zvanične “velike“ istorije oni postaju.

Tekstovi: Jugoslav Hadžić, Ivana Milenović Popović
Igraju: Jugoslav Hadžić i Ivana Milenović Popović
Scenografija: Neša Paripović
Izrada scenografije: Miroslav Popović
Kostim: Dijana Milošević,Jugoslav Hadžić i Ivana Milenović Popović
Režija i dramaturgija: Dijana Milošević

U predstavi je korišćena muzika iz predstava DAH Teatra: „Cirque Macabre“, „Ne/vidljivi grad“, „Traženje grada“, „KOD Nastasijevića“ i „Nežno, nežno, nežnije“, a realizaciju predstave je podržala: Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: