"Kanski festival je seksistički"

Jedna feministička grupa optužila je Kanski festival za seksizam, tvrdeći da organizatori biraju isključivo filmove koje potpisuju muškarci, dok im žene uglavnom služe kao "ukras" na reklamnim plakatima i kao domaćice svečanosti.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 16.05.2012.

17:49

Default images

Ova polemika pokrenuta je nekoliko sati pre otvaranja 65. Filmskog festivala u Kanu. Naime, feministička grupa "La Barbe" (Dosta), koja okuplja nekoliko istaknutih rediteljki, uputila je otvoreno pismo francuskom listu "Mond" u kojem podiže glas protiv nedovoljnog prisustva žena u zvaničnim selekcijama festivala.

Potpisnice pisma podsećaju da je od nastanka festivala samo jedna žena osvojila Zlatnu palmu - Džejn Kempjon 1993. sa filmom "Klavir".



One optužuju organizatore za seksizam, navodeći da ženama daju isključivo "reklamne" uloge. Gotovo svake godine na zvaničnim plakatima festivala je fotografija neke žene. Ove godine je to Merilin Monro, prošle godine je bila Fej Danavej. Ženama se, takođe, redovno poverava i uloga domaćice svečanosti otvaranja i zatvaranja festivala. Ove godine će tu dužnost obavljati Berenis Bežo, zvezda nemog filma "Umetnik".

Direktor festivala Tjeri Fremo je oštro reagovao na ove optužbe. On je priznao da u svetu filma postoji nejednakost između muškaraca i žena, ali da Kanski festival nije odgovoran za ovaj disparitet.

"Nikad nijedan film koji to ne zaslužuje neće biti uvršten u zvaničnu selekciju samo zato što ga je snimila žena. To bi vodilo u politiku kvota", istakao je Fremo.

"Nema sumnje da treba dati više prostora ženama. Ali, to pitanje ne treba postaviti u Kanu, a posebno ne u maju mesecu, već tokom cele godine", objasnio je on francuskom listu Telerama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: