Izložba lične biblioteke patrijarha Pavla

Povodom 100 godina od rođenja patrijarha Pavla u četvrtak 11. septembra u 13h u Narodnoj biblioteci Srbije, otvara se izložba posvećena ličnoj biblioteci patrijarha Pavla.

Izvor: Beta Beograd
Podeli

Izložbu koja će biti otvorena do 15. novembra, otvoriće patrijarh srpski Irinej, najavila je danas Narodna biblioteka Srbije. Biće predstavljen veoma bogat i jezički raznovrstan fond koji broji oko 9.000 jedinica bibliotečke građe, navodi se u saopštenju.

Izložena su dela čiji je autor patrijarh Pavle, bogoslužbene knjige sa njegovim rukopisnim beleškama, različita izdanja Biblije, knjige iz oblasti teologije i one koje osvetljavaju druge religije. Izdvojene su knjige i iz različitih oblasti znanja koje su bile predmet interesovanja patrijarha Pavla, kao i one posebno koričene njemu u čast.
Prema najavi, posetioci će biti u prilici da vide i veliki broj autografa patrijarha Pavla kojima je on označavao svoje knjige kao i njegov ekslibris.

Lična biblioteka patrijarha Pavla pripada fondu Biblioteke Srpske patrijaršije, ima status kulturnog dobra i čuva se u prostorijama konaka manastira Svetog Arhangela Mihaila u Rakovici, u kojem je patrijarh Pavle sahranjen.

Sređivanje i obrada njenog fonda i izrada štampanog kataloga čiji je prvi tom u pripremi za izdavanje, povereni su stručnjacima Narodne biblioteke Srbije koji na ovom značajnom zadatku istrajno rade već gotovo dve godine, navodi se u saopštenju.

Ostalo

2. Festival epske fantastike u DOB-u

U organizaciji društva "Mač i magija" i Doma omladine Beograda 27. i 28. septembra biće održan drugi po redu Festival epske fantastike. Festival obuhvata niz predavanja, prezentacija, turnira, takmičenja, muzičkih nastupa i emitovanja animiranih filmova koji su vezani za ovaj sve popularniji žanr.

Ostalo četvrtak 25.09. 09:33 Komentara: 4

Humanitarna akcija "Čuti i razumeti" 26. septembra

Povodom Svetske nedelje gluvih i nagluvih osoba koja je poslednje nedelje septembra, kompanija Audiovox u saradnji sa Humanitarnom fondacijom Novi Beograd i organizacijom Mikser House priprema kraći program i druženje sa poznatim ličnostima za decu sa oštećenim sluhom u okviru tradicionalne akcije Čuti i razumeti.

Ostalo sreda 24.09. 16:35 Komentara: 0
strana 1 od 23 idi na stranu