Slava i Đurđevdan – prvi aduti Srbije

Unesko bi početkom 2014. godine trebalo da odluči da li će krsnu slavu staviti na listu svetske nematerijalne kulturne baštine, najavila je etnološkinja Narodnog muzeja u Čačku Snežana Šaponjić-Ašanin, koja je učestvovala u podnošenju predloga da se krsna slava nađe na listi.

Kultura

Izvor: Izvor:Beta

Subota, 30.11.2013.

12:06

Default images

"To će znatno doprineti promociji i očuvanju srpskog identiteta i tradicije. Identitet jednog naroda zasniva se na kulturnom nasleđu i spremnosti da se ono prenese na mlade generacije, a slava govori da mi ispunjavamo tu obavezu", smatra Šaponjić-Ašanin, koja je kao regionalna koordinatorka za zapadnu Srbiju, zajedno sa Centrom za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu, učestvovala u podnošenju predloga Unesku.

S obzirom na to da je Srbija pre tri godine postala potpisnica Konvencije Unesko o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasleđa, etnolozi širom Srbije, kao i brojni građani aktivno su se posvetili poslu u ovoj oblasti, objašnjava Ašanin.

PROČITAJTE: Turska i Unesko štite Đurđevdan

"Najpre smo odredili ono što će biti stavljeno na našu nacionalnu listu, a potom izdvojili najznačajnije i kandidovali za listu, a to su krsna slava, krsno ime, koje obeležavaju isključivo Srbi pravoslavne veroispovesti. Ona predstavlja jedinstveno kulturno nasleđe i važno obeležje, koje se od prvog pomena početkom 11. veka, 1018. godine, više od 10 vekova očuvalo na našim prostorima", rekla je ona Tanjugu.

Prema njenim rečima, kandidatura je poslata Unesku, a ova organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu trebalo bi početkom 2014. godine da odluči da li će krsnu slavu staviti na listu svetske nematerijalne kulturne baštine.

"To bi trebalo da se dogodi, imajući u vidu značaj i vrednost slave", rekla je Šaponjić-Ašanin.

PROČITAJTE: Unesko će zaštititi slavu i Đurđevdan?

Ona je rekla da je krsna slava u razdoblju nakon Drugog svetskog rata zamrla, jer su je se mnogi odricali, ali se ona očuvala zahvaljujući seoskom stanovništvu. Stoga je danas veoma zastupljena i skoro da nema pravoslavne porodice u Srbiji koja ne slavi krsno ime.

Slava i Đurdevdan, koji je zajednička kandidatuta Srbije, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Turske su prvi predlozi Unesku za listu nematerijalne kulturne baštine, a kako kaže Ašanin, biće ih još, budući da je rad na očuvanju našeg nasleđa tek otpočeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: