Zavirite u najveći muzej stripa na svetu (FOTO)

U okviru kampusa Državnog univerziteta u Ohaju ovog vikenda biće otvoreni Muzej i biblioteka stripa, mesto gde će Snupi i Pogo filozofirati sa Kalvinom i Hobsom, Garfild deliti hranu sa Redovom Bejlijem a Maca Šiza šarmirati heroje koji se bore sa silama mraka.

Izvor: Tanjug
Podeli

Muzej je od nedavno obogaćen kolekcijom Džima Borgmana, Pulicerom nagrađenog strip umetnika a cela priča je počela sa Miltonom Kanifom, uticajnim strip autorom i tvorcem "Stiva Kenjona" i "Teri i pirata", čovekom čije su strip kaiševe decenijama objavljivali dnevni listovi u SAD.

Kanif je diplomirao na univerzitetu u Ohaju i toliko ga je voleo da je sve svoje originalne skice zaveštao univerzitetu 1977. Uz bibliotekarku Lusi Šelton ubeđivao je kolege strip autore da urade isto i radovi su počeli da pristižu.

"Pre toga, većina univerziteta ignorisala je ovu vrstu popularne kulture", rekla je AP kustos muzeja Dženi Rob ukazujući da su godinama originalni stripovi bacani a celuloidne animirane trake brisane i ponovo korišćene.

Danas muzejska kolekcija ukjučuje više od 300.000 originalnih kaiševa najpoznatijih autora čiji su stripovi izlazili u dnevnim listovima, plus 45.000 knjiga, 29.000 stripova i 2.400 kutija rukopisa, pisama obožavalaca i ličnih dokumenata umetnika.

Univerzitet se hvali da poseduje najveću kolekciju strip umetnosti i predmeta na svetu. Muzej ima originale gotovo svih umetnika, od Ričarda Autkolta tvorca "Yellow Kid"-a do Čarlsa Šulca (Pinats), Volta Kelija (Pogo), Čestera Gulda (Dik Trejsi), Čika Janga (Blondi) i Džefa Smita (Bone).

Muzej je sada preseljen u novu zgradu od 2.800 kvadratnih metara i nazvan je po bivšem karikaturisti lista "Kolumbus dispač" Biliju Ajrlendu čija je porodica donirala sredstva za projekat. Muzej ima i veliku galeriju za stalne i rotirajuće izložbe.

Muzej je pre desetak godina dobio i celu kolekciju zatvorene Akademije strip umetnosti iz San Franciska koja je imala oko 2,5 miliona isečaka stripova iz dnevne štampe. Rob kaže da je izuzetno ponosna na kolekciju originalnih kaiševa koje je muzeju poklonio Bil Voterson, povučeni autor "Kalvina i Hobsa".

"Mislim da će ovo biti destinacija za sve ljubitelje stripa iz zemlje i sveta", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 29 idi na stranu