Koridor 10 krije arheološko blago

Arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda sa kolegama iz Pirota u okviru zaštitnih arheoloških iskopavanja istočnog kraka budućeg Koridora 10, do sada su istraživali i identifikovali 30 arheoloških lokacija na kojima su obavljena iskopavanja.

Izvor: Tanjug
Podeli

Tokom četvorogodišnjih iskopavanja, koja još traju pronađeno je mnoštvo izuzetno vrednih arheoloških nalaza, rekao je Tanjugu Predrag Pejić, arheolog Muzeja Ponišavlja u Pirotu.

Kod belopalanačkog sela Špaj otkrivena je ranohrišćanska crkva iz 4. veka, kod Crvene Reke i Crvenog Brega antički miljokaz (kameni stub) posvećen rimskom imperatoru Aleksandru Severu, kod sela Sinjac su otkrivene grobnice iz gvozdenog doba, a jedan miljokaz je otkriven i kod mesta Vojnegovačka bara, kod Pirota.

On se trenutno nalazi u srednjovekovnoj tvrđavi Momčilov grad i biće postavljen na raskrsnici kod Kalea, što je slučaj i sa miljokazom koji je pronađen kod Bele Palanke, jer je i on postavljen u centru grada, kaže Pejić.

Po njegovim rečima, možda najdragoceniji arheološki nalaz jesu ostaci drevnog Via Militarisa koji je pronađen kod mesta K'ndina bara, kod Dimitrovgrada.

''Pronađeno je oko tri kilometra nekadašnjeg Via militarisa u odličnom stanju. Na toj deonici je rađena zaobilaznica tako da u budućnosti je moguće ove deonicu rimskog puta otkriti skidanjem humusa, konzervirati i učiniti dostupnom javnosti i turistima'', rekao je Pejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu