Narodni muzej - rezultati i planovi

Završetak prve faze rekonstrukcije Muzeja Vuka i Dositeja, stalna postavka u novootvorenom Muzeju Lepenski vir, izložbe "Srbija, zemlja fresaka" i "Veličanstveni krater i njegova konzervacija" najznačajniji su rezultati Narodnog muzeja u ovoj godini, a u 2012. na prvom mestu je početak rekonstrukcije njegovog zdanja na Trgu Republike.

Izvor: Tanjug
Podeli

Direktorka Narodnog muzeja Tatjana Cvjetićanin, sumirajući rezultate rada tokom ove godine, rekla je Tanjugu da je najvažnije da je završena prva faza sanacije i adaptacije zgrade Muzeja Vuka i Dositeja i da je u toku tender za izbor izvođača druge faze.

Ona je najavila da će radovi biti nastavljeni krajem januara i izrazila očekivanje da će do početka proleća početi rad na stalnoj postavci, kako bi najkasnije u septembu Muzej Vuka i Dositeja mogao da primi prve posetioce.

Kada je u pitanju zgrada Narodnog muzeja na Trgu Republike, Cvjetićaninova je rekla da je idejno rešenje rekonstrukcije na pregledu kod Komisije muzeja i da očekuje da će projekat rušenja, kojim će faktički biti započeta obnova nacionalnog muzeja, biti gotov u prvim mesecima 2012.

Cvjetićanin se osvrnula i na otvaranje Muzeja Lepenski vir, za čiju kompletnu izgradnju je bilo zaduženo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, preko svog Odseka za turizam i NIP-a, a po projektu Siniše Temerinskog i Marije Jovin, dok je Narodni muzej osmislio postavku.

Drugi važan segment rada nacionalnog muzeja bila je međunarodna saradnja, u okviru koje su najpre u Rimu i Padovi, a zatim u Beogradu predstavljeni rezultati konzervacije kratera sa lokaliteta Trebenište iz 6. veka koju su zajedno radili italijanski i srpski stručnjaci, kao i postavka "Srbija, zemlja fresaka" sa kopijama srpskih fresaka koje su trajno ustupljene Bazilici Santa Kroče u Firenci.

Narodni muzej je tokom 2011. organizovao 33 izložbe u zemlji i inostranstvu, a pored već pomenutih, Cvjetićanin je izdvojila "Art turu" po ulicama Beograda, "Sa Kanicom po Srbiji", "Raška škola arhitekture" za slepe i slabovide osobe, a posebno je ponosna na postavku posvećenu 50-godišnjici Galerije Nadežda Petrović u Čačku.

U sledećoj godini prioritet im je rekonstrukcija i rad na osnovnoj postavci, a važan segment biće obučavanje stručnjaka kroz štampanje knjiga, predavanja, radionice, precizirala je Cvjetićanin.

Izložba "Srbija, zemlja fresaka" nastavlja gostovanja od februara u Belgiji, sledi Nemačka i krajem oktobra ili početkom novembra u Kanada.

U februaru u Atrijumu muzeja biće otvorena manja izložba "Imaginarni vrtovi Ibera Robera", dok za maj planiraju izložbu vezanu za 10-godišnjicu istraživanja lokaliteta Kale-Krševica, jednog od najznačajnijih lokaliteta helenističkog perioda.

Direktorka Muzeja je najavila da će za par meseci dela iz zbirki Narodnog muzeja biti predstavljena i u Skupštini grada i to ona koja građani izraze želju da vide.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 36 idi na stranu