Narodni muzej - rezultati i planovi

Završetak prve faze rekonstrukcije Muzeja Vuka i Dositeja, stalna postavka u novootvorenom Muzeju Lepenski vir, izložbe "Srbija, zemlja fresaka" i "Veličanstveni krater i njegova konzervacija" najznačajniji su rezultati Narodnog muzeja u ovoj godini, a u 2012. na prvom mestu je početak rekonstrukcije njegovog zdanja na Trgu Republike.

Izvor: Tanjug
Podeli

Direktorka Narodnog muzeja Tatjana Cvjetićanin, sumirajući rezultate rada tokom ove godine, rekla je Tanjugu da je najvažnije da je završena prva faza sanacije i adaptacije zgrade Muzeja Vuka i Dositeja i da je u toku tender za izbor izvođača druge faze.

Ona je najavila da će radovi biti nastavljeni krajem januara i izrazila očekivanje da će do početka proleća početi rad na stalnoj postavci, kako bi najkasnije u septembu Muzej Vuka i Dositeja mogao da primi prve posetioce.

Kada je u pitanju zgrada Narodnog muzeja na Trgu Republike, Cvjetićaninova je rekla da je idejno rešenje rekonstrukcije na pregledu kod Komisije muzeja i da očekuje da će projekat rušenja, kojim će faktički biti započeta obnova nacionalnog muzeja, biti gotov u prvim mesecima 2012.

Cvjetićanin se osvrnula i na otvaranje Muzeja Lepenski vir, za čiju kompletnu izgradnju je bilo zaduženo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, preko svog Odseka za turizam i NIP-a, a po projektu Siniše Temerinskog i Marije Jovin, dok je Narodni muzej osmislio postavku.

Drugi važan segment rada nacionalnog muzeja bila je međunarodna saradnja, u okviru koje su najpre u Rimu i Padovi, a zatim u Beogradu predstavljeni rezultati konzervacije kratera sa lokaliteta Trebenište iz 6. veka koju su zajedno radili italijanski i srpski stručnjaci, kao i postavka "Srbija, zemlja fresaka" sa kopijama srpskih fresaka koje su trajno ustupljene Bazilici Santa Kroče u Firenci.

Narodni muzej je tokom 2011. organizovao 33 izložbe u zemlji i inostranstvu, a pored već pomenutih, Cvjetićanin je izdvojila "Art turu" po ulicama Beograda, "Sa Kanicom po Srbiji", "Raška škola arhitekture" za slepe i slabovide osobe, a posebno je ponosna na postavku posvećenu 50-godišnjici Galerije Nadežda Petrović u Čačku.

U sledećoj godini prioritet im je rekonstrukcija i rad na osnovnoj postavci, a važan segment biće obučavanje stručnjaka kroz štampanje knjiga, predavanja, radionice, precizirala je Cvjetićanin.

Izložba "Srbija, zemlja fresaka" nastavlja gostovanja od februara u Belgiji, sledi Nemačka i krajem oktobra ili početkom novembra u Kanada.

U februaru u Atrijumu muzeja biće otvorena manja izložba "Imaginarni vrtovi Ibera Robera", dok za maj planiraju izložbu vezanu za 10-godišnjicu istraživanja lokaliteta Kale-Krševica, jednog od najznačajnijih lokaliteta helenističkog perioda.

Direktorka Muzeja je najavila da će za par meseci dela iz zbirki Narodnog muzeja biti predstavljena i u Skupštini grada i to ona koja građani izraze želju da vide.

Ostalo

Opet ne rade grčki muzeji

Muzeji i arheološke iskopine širom Grčke ovog vikenda su ponovo zatvoreni pošto su sindikati zaposlenih saopštili da vlada nije ispunila obećanje da će osoblju biti plaćen rad subotom i nedeljom.

Ostalo subota 31.12. 18:35 Komentara: 1

"Borina nedelja" dodeljena KZ

Sudsko veće Višeg suda u Vranju, u parnici tužilaca Književne zajednice "Borisav Stanković" iz Vranja, donelo je presudu u korist Književne zajednice i Miroslava Cere Mihailovića, urednika ove zajednice.

Ostalo petak 30.12. 12:40 Komentara: 0

Širom zatvorenih očiju 2012

31. decembra na drugoj strani stvarnosti, čekamo te širom zatvorenih očiju! Damjan Eltech&MC Sajsi, Biljana Cincarević, Zoran Ćumura, Ivana Konstantinović, DJ Porno, Neviđeno B92 DJ set i drugi, vode te u svet pod maskama Rezidencija kneza Pavla, dva stejdža, 11 izvođača, sedam stotina sakrivenih lica, sedam stotina priča, jedna noć... Pronađi svoju drugu stranu... Širom zatvorenih očiju!

Ostalo petak 30.12. 10:51 Komentara: 0

Koja je najbolja izložba 2011?

Deset izložbi je uvršteno u uži krug za dodelu “Politikine” nagrade za likovnu umetnost za 2011. godinu koja se tradicionalno dodeljuje 25. januara, na Dan “Politike”.

Ostalo sreda 28.12. 20:23 Komentara: 1

Marković: Urađen ogroman posao

Članstvo Srbije u Komitetu Uneska za zaštitu svetske kulturne baštine i završetak brojnih započetih projekata obeležili su 2011. godinu, smatra ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković.

Ostalo sreda 28.12. 14:51 Komentara: 1
strana 1 od 36 idi na stranu