Počela Nedelja srpskog filma u Pekingu

Prva "Nedelja srpskog filma" u Pekingu počela je danas projekcijom filma "Enklava" Gorana Radovanovića u bioskopu "Golden Avenue", a u narednih sedam dana biće prikazano još četiri savremena filma.

Izvor: B92

Sreda, 28.11.2018.

17:39

Počela Nedelja srpskog filma u Pekingu
Thinkstock / Ilustracija

Prvi put se srpski filmovi prikazuju u Pekingu van festivala, a otvaranju je prisustvovala delegacija Ministarstva kulture i informisanja Srbije predvođena ministrom Vladanom Vukosavljevićem, ambasador Srbije u Pekingu Milan Bačević, predstavnici grada Pekinga, kao i reditelji Goran Radovanović i Mladen Kovačević i Miroljub Vučković, šef međunarodne saradnje u Filmskom centru Srbije.

Ministar Vukosavljević je u pozdravnom govoru podsetio da je Srbija partner Kine u okviru projekta "Jedan pojas, jedan put", koji je inicirao predsednik Narodne Republike Kine Ksi Đianping, kao i na tradicionalno prijateljstvo dveju zemalja, što predstavlja dodatnu osnovu da Srbija izraste u centar kineskog ulaganje u tom delu Evrope.

Vukosavljević je naglasio da "Nedelja srpskog filma" predstavlja jedan od efikasnih načina za dalje unapređenje saradnje ne samo u oblasti kulture.

Pored "Enklave", tokom sedam dana biće prikazani i filmovi "Unplugged" Mladena Kovačevića, "Bićemo prvaci sveta" Darka Bajića, "Spomenik Majklu Džeksonu" Darka Lungulova i "Kad ljubav zakasni" Ivana Stefanovića.

"Naša namera je bila da prikažemo diverzitet savremenog srpskog filma - bogatstvo filmskog izraza, zanimljive teme, filmove koji predstavljaju izazov i za publiku i za kritičare", istakao je ministar.

On je kazao da se u Srbiji godišnje snimi između 20 i 35 igranih filmova, od čega je polovina rađena u koprodukciji sa stranim producentima, i dodao da se sve više stranih filmova snima u Srbiji, pre svega zahvaljujući stimulacijama za snimanje audiovizuelnih dela koje omogućavaju stranim produkcijama povraćaj sredstava u iznosu od 25 posto.

Vukosavljević je pomenuo da je ovog leta u Srbiji snimljen prvi kineski film "Belgrade escape" u režiji Vanga Žongjana u kome glavne uloge igraju kineska zvezda Endrrju Kai Lin i poznati srpski glumac Dragan Mićanović.

"Reditelj Žongjan je izabrao Beograd za snimanje zbog vibrantnog duha grada, provokativne atmosfere i odličnih uslova za snimanje", rekao je ministar.

On je podsetio i na Memorandum o saradnji koji su 2017. potpisali Pekinški biro za medije, izdavaštvo, film, radio i televiziju i Filmski centar Srbije, na osnovu koga je Ministartvio kulture predložilo projekat Miroslava Momčilovića "Kineski bez muke" za koprodukciju sa Kinom, što je, smatra Vukosavljević dobar početni okvir za buduću saradnju. Ministar je dodao da bi sledeći korak mogao da bude dogovor između dveju vlada o filmskoj koprodukciji.

Bioskop "Golden Avenue" će ovih dana biti u znaku srpskog filma, a publika je već na prvoj projekciji pokazala veliko interesovanje za srpsku kinematografiju.

Ministar Vukosavljević je i simbolično predao filmsku traku pridruženom direktoru Javnog odeljenja pekinškog komiteta Komunističke partije Kine i direktoru Pekinškog centra za promociju kulture i kreativnih industrija Mei Songu, koji je zvanično i otvorio manifestaciju.

Prisutne je pozdravio je potpredsednik Organizacije za izvođačke umetnosti Pekinga Kung Jang koji je istakao da je "Nedelja srpskog filma" izuzetan primer kako se obistinjuje kulturna razmena između zemalja okupjenih oko projekta "Jedan pojas, jedan put", naglasivši da Srbija igra važnu ulogu kao "ekonomska i kulturna tačka susreta Istoka i Zapada".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: