Podvala ili umetnost: Slika prodata za million funti, pa se sama uništila

Jedna od najpoznatijih slika "Devojka sa balonom" umetnika Benksija samo što je prodata na jednoj aukciji za gotovo million funti se samouništila.

Kultura

Izvor: B92, BBC

Subota, 06.10.2018.

13:37

Default images

View this post on Instagram

Going, going, gone...

A post shared by Banksy (@banksy) on

Devojčica sa crvenim balonom", jedna je od najpoznatijih slika Benksija, umetnika nepoznatog identiteta, bila je jedna od glavnih atrakcija aukcije aukcionarske kuće "Sotebi" na kojoj su prodavana dela savremene umetnosti u petak uveče u Londonu, piše BBC.

Prikazujući devojčicu koja se kreće ka jarko crvenom balonu u obliku srca, delo napravljeno bojom u spreju i akrilnom bojom na platnu je jedna od najpoznatijih slika ovog umetnika.

Benksi je na svom Instagramu u vreme kada je slika prodata napisao: "ide, ide i ode".

Aukcijska kuća izjavila je da je slika potpisana i ida ima i posvetu, kao i da ju je njen prvi vlasnik nabavio od umetnika 2006. godine.

Međutim, u obrtu koji se i očekuje od ovog umetnika, platno je iznenada izašlo iz rama isečeno na trake. "Izgleda da smo upravo dobili Banksi-ed", rekao je Alek Branczik, viši direktor aukcijske kuće "Sotebi" i šef savremene umetnosti u Evropi.

Benksi je umetnik koj je rođen Bristolu, čiji pravi identitet - uprkos brojnim nagađanjima, do sada nije otkriven.

Postao je poznat po jedinstvenom način crtanja grafita koji su se pojavljivali na zgradama širom zemlje, obileženi dubokim satiričnim nijansama.

Devojka sa balonom se prvobitno pojavila na zidu u Velikoj istočnoj ulici u Londonu, a 2017. godine proglašen je za najboljeg nacionalnog umetnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: