Info

Sreda, 12.01.2005.

12:58

Bauk monopola

Izvor: R.D.

Default images

Vest koju smo objavili prekjuče o tome da postoji namera nemačke medijske grupe WAZ da kupi akcije Večernjih novosti - što je sam WAZ potom i potvrdio - izazvala je pravu buru u prostoru naše novinske industrije. Pa i šire. Novosti su velik zalogaj u svakom pogledu, i interesovanje koje se stvorilo u srazmeri je s njihovim gabaritima.

Međutim, sasvim precizno rečeno, stvari ipak stoje još tamo negde u bek-stejdžu. Trka je, očevidno, zakazana, igrači se zagrevaju, slikovito rečeno prilaze startnoj crti, ali pištolj tek treba da opali.

Dve su osnovne suprotstavljene teze u vezi sa ovom potencijalnom trgovinom. Ona, koju u ime SCG zastupa Slobodan Orlić , kaže da državni udeo - shodno navodnim zahtevima Oebsa (!) - a koji je u Novostima 30 odsto, ovako ili onako ide na prodaju; druga, koju promoviše suvereni lider Novosti Manjo Vukotić, veli da ako se o trgovini mora razgovarati, onda da strateški partner ne bi nipošto valjalo da bude sa strane.

Prevedeno: u sadašnjoj konstelaciji interesenata to bi značilo da je za Orlića WAZ prihvatljiva, a za Vukotića neprihvatljiva opcija. Leteće tu, očigledno, perje, pa će i srpska Vlada (i neke njene agencije) sigurno morati jasno kazati svoju poziciju. Ali, i pre toga, moguća je barem jedna načelna natuknica. Ona se tiče takvoga ishoda stvari u kojem bi WAZ izašao kao novi vlasnik. WAZ bi, dakle, na srpskom tržištu štampe imao Politiku, Novosti, novosadski Dnevnik, sa čitavom mrežom distribucije i prodaje, sa štamparijama... Jedan takav dinosaurus uzeo bi monopol, a gde je monopol tu je uvek komanda i diktat. I, u celoj stvari, to ponajviše brine. A kad se već Oebs javio da se interesuje, možda bi mogao da kaže šta misli i o ovoj temi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

22 h

Podeli: