Zdravlje

Četvrtak, 19.03.2020.

12:29

Hrana koja će ojačati vaš imuni sistem

Ne brinite, nije sva hrana koja će ojačati vaš imuni sistem – povrće. Plus, ukus joj je bolji, a bolja je i opcija za zaštitu zdravlja, nego suplementi.

Izvor: B92

Hrana koja će ojačati vaš imuni sistem
Foto:depositphotos/svariophoto

Osim maski, suplementi koji će ojačati vaš imuni sistem su jedna od najtraženijih stvari u apotekama ovih dana. Ali možda će biti bolje da jedete hranu koja će ojačati vaš imuni sistem, umesto da koristite suplemente. To je zato što su nutrijenti iz hrane najmoćniji i dodatno sadrže mnoge ne toliko relevantne, ali dobre nutrijente koji će ojačati vaš imuni sistem, a kojih nema u većini suplemenata, prenosi Danas.

Evo liste neke hrane koja će ojačati vaš imuni sistem.

1. Paprika babura

Nisu pomorandže jedina hrana koja će ojačati vaš imuni sistem, a da sadrže vitamin C, nadaleko poznat kao dobar za čuvanje od infekcija. Paprike babure su takođe nosioci, pa čak sadrže i dvaput više vitamina C nego citrusi, što će ojačati vaš imuni sistem.

2. Piletina

Namirnice životinjskog porekla koje sadrže cink, poput piletine, bolje se apsorbuju nego biljne, poput mahunarki. Za žene je dovoljno 8mg, a za muškarce 11mg cinka. Oko 85 grama piletine može da obezbedi oko 2,4 mg cinka, a piletina kao hrana koja će ojačati vaš imuni sistem bi bilo dobro da bude bez kože, da meso bude tanko, a masnoća odstranjena.
Foto:depositphotos/baibaz
3. Pečurke

Vaš imuni sistem najbolje funkcioniše kada ima dovoljno glutationa koji štiti i pomaže ćelijama u imunološkom sistemu. Ovaj moćni antioksidans proizvodi vaše telo, ali s godinama, njegov nivo može pasti. Hrana koja će ojačati vaš imuni sistem i obezbediti ovaj antioksidans jesu upravo pečurke.

4. Spanać

Spanać je na listi hrane koja će ojačati vaš imuni sistem ne samo zato što je bogat vitaminom C, već je i pun antioksidanasa koji povećavaju sposobnost imunog sistema za borbu protiv infekcija. Ali pazite da spanać ne prekuvate, jer se hranjive materije i vitamini lako uništavaju od vrućine.

5. Papaja

Verovatno i ne jedete mnogo papaje, ali možda možete da počnete. Papaja ima 157 odsto dnevne preporuke unosa vitamina C, i kao takva je hrana koja će ojačati vaš imuni sistem. Papaje takođe sadrže i enzim pogodan za varenje koji ima i antiupalne efekte, a uz to i folat, B vitamine i vitamin A. Papaja je i idealni sastojak raznih slatkiša, čime se kombinuje lepo i korisno.

6. Jogurt

Ne samo da je dobar za varenje, jogurt i umanjuje ozbiljnost prehlade i gripa. Istraživanja su pokazala da probiotici u fermentisanoj hrani pomažu da imate jači imuni sistem. Takođe, jogurt sadrži i cink, vitamin A, kalcijum, kalijum i ugljene hidrate da pomognu telu da se oporavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: