Info

Petak, 30.01.2009.

14:29

EU i Kina će da održe samit

Evropska unija i Kina danas su se dogovorile da uskoro organizuju samit.

Izvor: Beta

Default images

Evropska unija i Kina danas su se dogovorile da uskoro organizuju samit, što ukazuje na napredak u odnosima koji su se pogoršali nakon prošlogodišnje posete duhovnog vođe Tibetanaca dalaj-lame Evropi.

Kina je otkazala samit sa EU koji je bio zakazan za decembar prošle godine, u znak protesta jer se francuski predsednik Nikola Sarkozi, čija zemlja je u to vreme predsedavala EU, sastao sa dalaj-lamom.

"Odlučili smo danas da uskoro imamo novi samit EU i Kine", rekao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo na konferenciji za novinare nakon sastanka sa kineskim premijerom Ven Điabaom.

Barozo je dodao da će se o datumu održavanju samita odlučivati "odgovarajućim kanalima".

Kina smatra dalaj-lamu separatistom, okrivljuje ga za prošlogodišnje nemire na Tibetu i pokušava da spreči da se on sastaje sa stranim
liderima. Dalaj-lama tvrdi da želi samo autonomiju za Tibet, a ne nezavisnost.

Barozo je rekao i da su se EU i Kina složile da u aprilu održe sastanak o trgovini. Kina je glavni trgovinski partner EU, ali su trgovisnki odnosi često napeti zbog antidamping mera koje Unija preduzima kako bi se zaštitila od uvoza jeftine robe iz Kine.

Ven i Barozo su rekli da su se složili da je u rešavanju finansijske krize potreban "globalni pristup".

Oni su, takođe, razgovarali o klimatskim promenama sa članovima Evropske komisije.

Kineski premijer će se sastati i sa českim premijerom Mirekom Topolanekom, čija zemlja predsedava EU.

Tokom posete Briselu, kineski premijer je potpisao više bilateralnih sporazuma u oblasti sprečavanja piraterije, bezbednosti u rudnicima i
civilnoj administraciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: