Ponedeljak, 01.09.2008.

19:21

Mauzolej opet nosi Čangovo ime

Ime bivšeg diktatora Čang Kaj Šeka ponovo je vraćeno njegovom mauzeoleju na Tajvanu.

Izvor: Beta

Default images

Tajvanski predsednik Ma Jing Đeu iz Nacionalističke partije Kuomitanga (KMT), koja je nekad vladala celom Kinom sa Čangom na čelu, ukinula je promenjen naziv mauzoleja u "Tajvanski demokratski memorijalni centar" i vratila ime Čanga. Ma je došao na vlast u Tajvanu u maju.

Prethodna vlada Čen Šui Biana pokrenula je kampanju da se izbrišu svi znaci koji podsećaju na Čangovu vladavinu i time zatvori, kako je rekla, represivno poglavlje tajvanske istorije. Čen je izbacio ime Čang Kai Šeka iz naziva glavnog aerodroma u zemlji i naredio uklanjanje njegovih statua sa javnih mesta.

Sadašnja vlada smatra da je Čen trebalo da konsultuje skupštinu pre nego što je krenuo u promenu imena.

Čang Kaj Šek je pobegao na Tajvan 1949. posle poraza u građanskom ratu od Mao Cedungovih komunista. Mauzolej je otvoren aprila 1980. godine a Čang je umro 1975. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: