Nedelja, 25.06.2006.

12:56

Predizborni obračuni u Makedoniji

U skopskom selu Rašče sinoć se dogodio oružani sukob između dve albanske partije, pred parlamentarne izbore 5. jula.

Izvor: Beta

Default images

Sukob se desio između pripadnika vladajuće albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) i opozicione Demokratske partije Albanaca (DPA), u kojima je član DUI-a ranjen, a sin poslanika te stranke Rafisa Alitija pretučen. Policija je potvrdila incident i saopštila da je istraga u toku.

Prema rečima portparola stranke DUI, Dževata Ademija, veća grupa naoružanih aktivista DPA presrela je vozilo u kome su bili članovi DUI, a zatim su otvorili vatru na automobil.

Iz izvora na terenu, agencija Beta saznaje da se sinoć pucalo i u susednoj opštini Saraj i da i u tom incidentu ima povređenih. Oni su, međutim, prebačeni u privatne ambulante, zbog čega policija nema podatke o ranjenima. Do incidenata je došlo nakon mitinga DPA u obližnjem selu Kondovo.

U petak uveče ispred porodične kuće ranjen je visoki funkcioner DUI Abdulselam Kasani. Policija je odbacila mogućnost da taj incident ima političku pozadinu.

Kako se približava 5. jul, kada će u Makedoniji biti održani parlamentarni izbori, atmosfera na albanskoj političkoj sceni postaje napetija. Nisu pomogli ni apeli ambasadora SAD i EU u Makedoniji, koji su upozorili da se vinovnici incidenata "igraju sa evropskom prespektivom zemlje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: