Petak, 27.05.2016.

10:34

Haos na protestu: Kamenjem na policiju, pa vodeni topovi

Demonstranti su policajce gađali kamenicama i palicama posle čega je policija upotrebila suzavac i vodene topove. Studenti traže besplatno ibrazovanje.

Izvor: Beta/AFP

Haos na protestu: Kamenjem na policiju, pa vodeni topovi
Screeenshot

Hiljade demonstranata okupile su se u centru Santjaga u četvrtak zahtevajući besplatno obrazovanje za sve – jedno od obećanja predsednice Mišel Bašele.

Uhapšeno je 117 demonstranata, a 32 policajaca je povređeno, potvrdili su zvaničnici AFP-u.

Tokom demonstracija, čije održavanje gradske vlasti nisu odobrile, brojne prodavnice su bile zatvorene i saobraćaj je delimično bio u prekidu.

Čileanska predsednica obećala je reformu sistema obrazovanja koji je velikim delom privatizovan i pristupačan samo eliti.

Pod sloganom "Umorni smo od čekanja", srednjoškolci, studenti i profesori nastoje da izvrše što veći pritisak na socijalističku vladu da sprovede obećane reforme.

U okviru planirane reforme, od ukupno milion studenata, njih 145.000 iz najsiromašnijih porodica upisalo je u septembru fakultete besplatno, prvi put u poslednjih 35 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: