Vlast stopirala istragu o Legiji?

Saslušanje Dragana Jočića i Radeta Bulatovića o predaji Milorada Ulemeka Legije obustavila je tadašnja vlast, kaže za B92 tužilac u tom predmetu.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.09.2010.

09:31

Default images

Istragu je 2006. godine, po krivičnoj prijavi LDP-a protiv tadašnjeg ministra policije Dragana Jočića i direktora BIA Radeta Bulatovića, pokrenulo Drugo tužilaštvo.

Istraga je međutim obustavljena zbog pritiska tadašnjeg vrha vlasti, otkriva nekoliko godina kasnije, Zoran Jakovljević koji je bio tužilac u tom postupku.

Podsetimo, LDP je podneo krivičnu prijavu zbog sumnje da je službena beleška bivšeg ministra Jočića, koja je dostavljena javnosti, o tome šta su on i Bulatović u kabinetu razgovarali sa tada prvooptuženim za ubistvo premijera Miloradom Ulemekom Legijom, zapravo falsifikat i da navodi u njoj nisu istiniti.

Četiri godine od pokretanja istrage po krivičnoj prijavi LDP-a, tužilac Zoran Jakovljević tvrdi da je o svemu još tada napravio službenu belešku koja je arhivirana zajedno sa predmetom, a da javno nije govorio jer kao tužilac nije imao dozvolu nadređenih.

"U mojoj službenoj belešci, koju sam sačinio pod neviđenim do tada pritiskom, osim ovoga što sam naveo ne mogu se setiti nekih dalje detalja. Čini mi se da sam u toj belešci konstatovao da sam dobio naređenje od strane svojih pretpostavljenih da obustavim svaki rad po tom predmetu", kaže Jakovljević.

B92 tražio je od sada nadležnog tužilaštva, po Zakonu o dostupnosti informacija, uvid u službenu belešku koju je napisao Zoran Jakovljević. Odgovor, kako nam je rečeno, možemo da očekujemo u zakonskom roku.

"Što se tiče ostalih odredaba Zakonika o krivičnom postupku ne postoje nikakve smetnje da se taj predmet ponovo otvori i aktuelizuje", smatra tužilac Jakovljević.

Okolnosti predaje Milorada Ulemeka do danas nisu rasvetljene. U emisiji “Insajder” je još 2004. otkriveno da je Ulemek, umesto u zatvor, sproveden u kabinet ministra policije. Jočić je to priznao tek dve godine kasnije, tvrdeći da je o razgovoru sa Ulemekom napisao službenu belešku.

Posle intervencije poverenika za informacije od javnog značaja, minister Jočić je 2006. našoj redakciji dostavio svoju belešku, u kojoj između ostalog piše da je Ulemek doveden u službene prostorije MUP-a zato što je ta zgrada izuzetno dobro čuvana. Tu službenu belešku, kako se navodi, ministar policije napisao je istog dana kada se Ulemek predao.

Nenad Milić koji je bio pomoćnik ministra policije u vreme Zorana Đinđića tada javno tvrdi da je beleška falsifikat, napisana naknadno pod pritiskom javnosti. LDP, čiji je Milić funkcioner, tada podnosi i krivičnu prijavu.

Tužilac Jakovljević saslušava Milorada Ulemeka Legiju u zatvoru i podnosi zahtev da se saslušaju i tadašnji ministar Dragan Jočić, direktor BIA Rade Bulatović i načelnik Resora javne bezbednosti Miroslav Milošević, kao i komandant Žandarmerije Goran Radisavljević Guri. Tada je istraga stopirana.

“Prema informacijama koje sam ja tada dobio, takvo naređenje je stiglo direktno od strane Vlade, tačnije od strane Ministarstva, a po liniji komandovanja preko republičkog tužioca, pa okružnog tužioca, pa potom mog opštinskog i celom tom događaju je prethodilo mnogo, mnogo zakulisnih radnji", navodi tužilac Jakovljević.

B92 nije uspeo da dođe do tadašnjeg okružnog tužioca Milovana Božovića. Bivši ministar pravde Zoran Stjoković nije želeo da da izjavu. Rekao je da mu ceo događaj nije poznat.

Novinari emisije “Insajder” su i od sada nadležnog Prvog osnovnog tužilaštva tražiili po zakonu o dostupnosti informacija odgovor na pitanje zbog čega je odbačena krivična prijava protiv tadašnjih predstavnika nadležnih institucija.

Tužilaštvo je odgovorilo da je naš zahtev odbijen:

“Odluka kojom se zahtev odbija doneta je jer bi davanje traženih informacija ugrozilo, omelo ili otežalo otkrivanje krivičnog dela, optuženje za krivično delo, vođenje krivičnog postupka ili vođenje sudskog postupka izvršenje presude ili sprovođenje kazne ili koji drugi pravno uređeni postupak ili fer postupanje ili pravično suđenje a koji se vodi radi otkrivanja svih okolnosti ubistva premijera Zorana Đinđića.”

Iz odgovora Prvog osnovnog tužilaštva nije jasno kakav se postupak vodi da bi objavljivanje traženih informacija moglo da ga ugrozi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: