Teško se praštaju tuđi uspesi

Prvo sistem vrednosti je iz osnova poljuljan i pomerean. A, eto, i glumci moraju od nečeg da žive. Svi se ostrvili na glumce koji rade reklame a šta ćemo sa silnim funkcionerima i političarima koji su vazda (plaćeni) članovi u nekim Upravnim odborima a o mahinacijama da i ne govorimo. Uostalom, ko će da reklamira ako ne glumci

Tatjana Nježić
Podeli

„Ne može se izbeći a da se uspeh Jugoslovenskog dramskog - prijem u Uniju evropskih pozorišta, što znači pozorišnu ligu šampiona, ne posmatra i u širem kontekstu. Odnosno, sa neke političke strane“, - rekao je na početku razgovora za „Blic“ Voja Brajović glumac koji je svojim ulogama obeležio dobar deo repertoara ovog pozorišta.

Činjenicu da je to prva institucija sa ovih prostora koja je ušla u Evropu prokomentarisao je ležernim tonom da nama i jeste mesto u Evropi. „Ovaj uspeh JDP-a se može posmatrati i kao odškrinuta vrata ka svetu. Imajte u vidu da su naše predstave putovale, odnosno prikazivane po svetu i za vreme blokada i izolacija raznih vrsta. Predstavljali smo našu autentičnu umetnost i svoj narod. I niko nas tamo nije gledao popreko jer su uviđali da ta naša umetnost i pozorište anticipira neko vreme i govori na jedan drugi način nego što to čine političari ili čak verski krugovi. S druge strane ovo pozorište je, recimo, zadnjih 15 godina bilo utočište ili lečilište ljudskog duha. Nije to slučajno što je ono bilo punije nego što su bile crkve. I nije slučajno koje su to predstave bile imajući u vidu period od ‘Pozorišnih iluzija’, ‘Šćepana malog’, ‘Troila i Kreside’, ‘Bureta baruta’...da ne nabrajam. Dakle, samo slep i gluv nije mogao da shvati o čemu one govore a nisu one govorile da bi se udvarale svetu i Evropi nego da bi, na svoj način, uticale na svest u okruženju. Najveća nagrada je što smo, rekao bih, u tome uspeli to je velika obaveza jer sada treba držati teret krune na glavi.

Nedavno je ovo pozorište na opšte iznenađenje javnosti odustalo od rada na Nušićevom komadu „Dr“...

- Pre svega to nije ni običaj ni praksa u JDP. A moj komentar na konkretan slučaj je - nekad je bolje sprečiti nego lečiti. Špekulisalo se da je razlog prekida rada i prezauzetost glumaca koji su bili u podeli. I vi ste veoma angažovani.

Kako gledate na taj problem?

Što se mene tiče u svakom pozorištu igram kao da je ono najreprezantativnije. I kada gostujem negde trudim se da taj projekat bude najbolji - pa dokle dobacim. A zašto bi bio problem ako se neko trudi da što više radi?

Ne retko se može čuti i da se glumci bave snimanjem reklama na uštrb rada u pozorištu...

- Tu se nameće nekoliko stvari. Prvo sistem vrednosti je iz osnova poljuljan i pomerean. A, eto, i glumci moraju od nečeg da žive. Svi se ostrvili na glumce koji rade reklame a šta ćemo sa silnim funkcionerima i političarima koji su vazda (plaćeni) članovi u nekim Upravnim odborima a o mahinacijama da i ne govorimo. Uostalom, ko će da reklamira ako ne glumci. Pa, u svetu je to najnormalnije. I, ne zapostavljaju glumci svoj rad u pozorištima zbog reklama - to je fama.

Da li je gostovanje predstave „Skakavci“ JDP na glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović“ u Požarevcu otkazano baš iz tehničkih razloga?

- U pitanju jesu tehnički razlozi a neka misli i učitava šta ko hoće. I neka svako prepoznaje ono što je iza toga; i tehničke i ne tehničke probleme. Što se mene tiče, u najmanju ruku, rano je da ja elaboriram tuđa učitavanja.

Prati vas glas da kao umetnik i čovek dobro i lucidno skenirate stvari u nekom širem, društvenom smislu. Dakle?

- Prosto, život me tome naučio. Mlad sam ušao u pozorište, mladog me zahvatila politika. Pri tom ja ne želim da se bavim politikom ona se jednako bavi sa mnom. Odupirem se, koliko mogu, svemu onome što uzurpira sreću, pre svega, naše dece i budućnosti. A opet s druge strane ko će da pogleda u budućnost ako neće umetnik? Ko će da ukaže? Jedan od naših osnovnih problema je antagonizam prema (tuđem) uspehu. Ma, sve može da prođe samo da ne napreduješ, da nisi bolji. Mi više slavimo, odnosno pridajemo pažnje smrti nego rođenju. Bojim se da ima više onih koji bi se obradovali da je JDP ponovo izgorelo nego što je primljeno u teatarsku ligu šampiona. Ali, uzimo da je to opet jedna od nesreća tranzicije.

U poslednje vreme odbili ste nekoliko uloga. Radite li nešto novo?

- Od oktobra do sada odbio sam 7, 8 ponuda. Igram 11 naslova a u izgledu su i uloge u tri nove predstave. U JDP-u tekst Milene Marković „Brod za lutke“ u režiji Unkovskog i Pirandelov komad „Tako je ako vam se tako čini“ u Mijačevoj režiji i sa Egonom Savinom u Beogradskom dramskom, fenomenalan Olbijev tekst „Tako je ako vam se tako čini“.

Info

Čudo u Užicu

Bavim se ovde teatrom već četrdeset godina. Sarađivala sam sa pozorištem „Puž“ Branka Milićevića, puno sam radila sa Jovanom Ćirilovom, sa Acom Popovićem, Mirom Trailović i Dobrilom Stojnić. Oni su deo tradicije „La Mame“. Sa svima sam radila vizuelni teatar koji obiluje plesom i muzikom. Radila sam u Kini, Australiji, Ukrajini, širom sveta, ali nisam videla ovako emotivan teatar kao što je užički

Pregled stampe četvrtak 30.03. 12:38 Komentara: 0

Otkaz za Kariće

Poštujući pravilo pretpostavljene nevinosti kada je reč o sumnjama za finansijske malverzacije u kojima je, navodno, država oštećena za 700 miliona evra, teško da možemo naći primereniju izreku od one "tresla se gora rodio se miš." Tako narod kaže za situacije poput ove u kojoj umesto trijumfa krivičnog zakonika, tzv. pravne države, pravosuđa, pa i pravde jedino pozitivno brojanje zabeleži - Zakon o radu

Pregled stampe četvrtak 30.03. 12:33 Komentara: 0

Karići otpušteni iz "Mobtela"

Bojan, Ivan i Zoran Karić dobili su otkaze u „Mobtelu”, jer se već duže vreme nisu pojavljivali na poslu. Zbog neopravdanih izostanaka s radnih mesta prvi domaći operater mobilne telefonije se zahvalio na saradnji i gotovo celokupnom bivšem menadžmentu koji se jednostavno izgubio pošto je država krajem prošle godine preuzela rukovođenje mrežom 063.

Pregled stampe sreda 29.03. 09:45 Komentara: 0

Ćutanje za Srbiju

Umesto da se pozabavi gorućim pitanjima ove zemlje, parlament Srbije se posle tromesečne pauze sastao, kako se ispostavilo, samo da bi čitava dva minuta odao poštu Slobodanu Miloševiću. Prvi minut odćutali su u stavu mirno samo socijalisti, a posle sat i po vremena, pred očima javnosti, pridružili su im se i radikali u stojećem, i "zatečeni" poslanici DSS - u sedećem stavu. Privid nedostatka kvoruma u danu kada su se poslanici tiskali po hodnicima, a naročito činjenica da su pogrešno usmerene TV kamere slikale praznu salu, socijalistima su poslužili kao izgovor da repriziraju čitavu predstavu. Ako ništa drugo, ova nesuđena sednica parlamenta, u trajanju dva minuta, poslužila im je za "poentiranje", dok su ostali nastojali da sačuvaju stečene poene.

Pregled stampe sreda 29.03. 09:40 Komentara: 0

Jedan od najboljih na svetu, a ostao bez stipendije

Dvedesetčetvorogodišnji Ratko Janković, koji je sa svim desetkama završio studije iz oblasti finansija na Teksaškom univerzitetu, nije dobio godišnju stipendiju za postdiplomske studije na Sorboni od 1.250.000 dinara iz Fonda za mlade talente Vlade Srbije. Obrazloženje Komisije za dodelu stipendija je da Ratko studije nije završio u Srbiji, što u uslovima konkursa, inače, nije ni stajalo. Stajalo je, međutim, da će stipendista morati da radi minimum pet godina u Srbiji, a Ratko nema ništa protiv. Zašto je onda Komisiji bitno gde je Ratko završio studije, pogotovu što je 15 stipendija ostalo nepodeljeno?

Pregled stampe sreda 29.03. 09:38 Komentara: 1

Dokle se zaista proteže Evropa?

Gde bi mogle biti konačne granice Evropske unije i koliko zemalja ona može najviše da objedini, a da to ne ugrozi njen smisao? Izgleda da niko više ne ume da odgovori na ova tri naizgled jednostavna pitanja, od kojih zavise budući izgled, veličina i struktura Evropske unije

Pregled stampe utorak 28.03. 12:21 Komentara: 0

Ispipavanje terena

Konačno, samo naivni bi mogli verovati da u DS nisu očekivali sličan odgovor. Ali ponuda daje DS odstupnicu i opravdanje da se vrati u parlament budući da meseci apstinencije nisu ostali bez efekta po rejting stranke

Pregled stampe utorak 28.03. 12:11 Komentara: 0
strana 1 od 44 idi na stranu