Imam orden, ne znači mi mnogo

Potrebno je sprečiti davanje ordenja šakom i kapom, koje je pri tom jeftino i sačinjeno od trivijalnih materijala, jer time nečiju zaslugu cenimo sa 150 dinara. Takođe, nagrađeni bi trebalo da ima određeni status u javnosti - ističe Dragomir Acović, heraldičar

Info

Izvor: J. Jevremoviæ

Nedelja, 17.07.2005.

15:28

Default images

Potrebno je sprečiti davanje ordenja šakom i kapom, koje je pri tom jeftino i sačinjeno od trivijalnih materijala, jer time nečiju zaslugu cenimo sa 150 dinara. Takođe, nagrađeni bi trebalo da ima određeni status u javnosti - ističe Dragomir Acović, heraldičar

Nekada je nosilac najvišeg državnog ordena bio najpoštovanija i, smatralo se, najumnija glava u svom mestu, koja je s ponosom pronosila svoje odličje. Govorili su za solunca deda Miloša iz komšiluka: "E, poslušaj svaku njegovu. Nije njemu kralj Petar za džabe dao orden". A danas niko i ne mari za odlikovane sugrađane, ali i mnogima od njih samih, reklo bi se, to priznanje ne znači puno. To bi se moglo kazati za poslednjeg koga je odlikovao predsednik SCG Svetozar Marović - proslavljenog košarkaša Dražena Dalipagića, koji je Orden Nemanje drugog stepena dobio devet meseci pošto ga je svet primio u Kuću slavnih u Springfildu.

Dodeljivanje ordenja iz Palate federacije obavlja se po Zakonu o odlikovanjima SRJ koji je 1998. godine skrojio Salobodan Milošević, a primenjuje se, kako nam je rečeno u Kabinetu za ordenje predsednika Marovića, na osnovu člana 26 Ustavne povelje. Međutim, spisak od 63 Miloševićeva odlikovanja je, prema rečima zamenika šefa Kabineta za odlikovanja Lava Lajovića, u velikoj meri neusklađen sa Poveljom, tako da su mnoga odličja samo slovo na papiru.

- Orden Jugoslavije, Orden jugoslovenske zvezde ili jugoslovenske zastave samo su neka od odlikovanja koja ne odgovaraju stvarnosti. Takođe, na svim odlikovanjima je grb SRJ, a poklanjamo ih uz ukaz SCG - objašnjava Lajović.

"Bolje išta - nego niša", moglo bi se reći u ovom slučaju, budući da smo od raspada stare "Juge", pa sve dok Miloševiću nije "zagustilo", bili bez odlikovanja. Predsednik Srpskog heraldičkog društva Dragomir Acović kaže da je sve veća izvesnost rata na Kosovu naterala Miloševića da po hitnom postupku donese zakon kako bi podišao sujeti vojske. Međutim, taj "povoljan" trenutak za zakon nije iskorišćen da se jednom za svagda raskrsti sa komunističkom tradicijom, tvrdi Acović, što je i bio razlog da on izađe iz komisije koja je na tom poslu radila.

Međutim nije sve crno, tvrdi Lajović, i napominje da postoji neki red. Za sve vrste zasluga postoje ordeni, velika odlikovanja, medalje i spomenice. Ove poslednje se više ne dodeljuju, možda što većinu naših građana asociraju na "Nosilac spomenice '41". Pre nego što u junu ili decembru daje odlikovanja, kada je to uobičajeno, Marović pogleda sve predloge i posle konsultacija odlučuje.

- Izuzetak je da predsednik sam odlučuje o odličju. To, uglavnom, čini međudržavna komisija koja ima po pet članova iz Crne Gore i Srbije. Ipak, dešavalo se da Marović, i posle pozitivne ocene komisije, ne dodeli odlikovanje - tvrdi Lajović, koji kaže da se okvirni spisak odlikovanja nosi početkom godine u kovnicu na Topčideru.

Inače, rekorder zajedničke države do sada je Milošević koji je podelio više od 14.000 odlikovanja, uglavnom posle bombardovanja. Za njim je Vojislav Koštunica, od koga je, kao predsednika SRJ, ovakva priznanja primilo oko 3.600 domaćih i stranih državljana, dok je Marović do sada bio darežljiv u 1.750 slučajeva. Na listi dobitnika su patrijarh Pavle, predsednik Italije Azeljo Ćampi, pokojni srpski premijer Zoran Đinđić, teniserka Jelena Dokić, glumica Mira Stupica, vaterpolo, košarkaška, odbojkaška reprezentacija...

Orden je svojevrstan ugovor, tvrdi Acović, pošto država ceni odlikovano delo, ali se njime i kiti. tako da ne sme da ponizi nagrađenog dajući mu isto priznanje kao "nekom ološu".

- Osim toga, potrebno je sprečiti davanje ordenja šakom i kapom, koje je pritom jeftino i sačinjeno od trivijalnih materijala, jer time nečiju zaslugu cenimo sa 150 dinara. Takođe, nagrađeni bi trebalo da ima određeni status u javnosti, koji bi se pokazao nekom skraćenicom, kao i pozivanjem na svečanosti - predlaže on.

Kao primere unižavanja ordenjem, Acović navodi bivšeg predsednika SANU Dejana Medakovića kome je Koštunica dao Orden Vuka Karadžića prvog stepena, umesto neki viši, recimo Orden Nemanje prvog stepena ili Orden jugoslovenske zvezde. Takođe, mišljenja je i da je Dražen Dalipagić zaslužio Nemanju prvog stepena.

Nekada je, priča Acović, ordenje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a kasnije Jugoslavije, bilo na svetskom nivou po dizajnu, a danas je od našeg, po izgledu, varvarskije samo hrvatsko ordenje. Budući da se državnoj zajednici, možda, broje i poslednji meseci, nikoga nije ni briga za tamo neko ordenje. Uostalom, Crnogorci su aprila ove godine usvojili Zakon o državnim odlikovanjima i priznanjima tako da će oni svoje "đetiće" odlikovati Ordenom Republike Crne Gore, crnogorske zastave...

- Pokušavao sam neformalnim putem da zainteresujem vlast da uradi nešto ovim povodom, ali Koštunica je prosto gluv. Nije ni čudo što smo imali svojevrstan diplomatski skandal kada mu je, kao predsedniku SRJ, u posetu dolazio italijanski kolega Ćampi, noseći italijanski orden za državnike. Međutim, naš predsednik je dolaskom na vlast ukinuo ceremonijalni orden, pa kako nije imao šta da da Italijanu, Ćampi je svoj poklon vratio u Rim - ispričao je Acović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: