Ubijen bivši predsednik Avganistana

Bivši predsednik Avganistana i čelnik Visokog mirovnog saveta Burhanudin Rabani ubijen u napadu u svom domu u Kabulu. Bombaš-samoubica eksploziv krio u turbanu.

Izvor: Reuters, TANJUGAFP/AJE/AP

Utorak, 20.09.2011.

18:05

Default images

„Rabani je ubijen“, kratko je objavio šef policije u Kabulu Muhamed Zahir, bez navođenja detalja napada. Portparol šefa policije Hašmatulah Stanikzaj kaže da je verovatno bio u pitanju napad bombaša-samoubice.

U tom napadu su ubijeni i Ismail Kasimjar, jedan od zamenika Visokog mirovnog saveta (VMS), kao i prvi sekretar Visokog mirovnog saveta Masum Stanekzaj. Ubijene su još dve osobe, čiji identitet nije objavljen.

Reporteri iz Kabula, međutim, spore smrt Masuma Stanekzaja, dugogodišnjeg savetnika sadašnjeg predsednika države Hamida Karzaija. Napad je izvršen dok je četvoročlana delegacija VMS-a održavala sastanak s predstavnicima talibana. Nepotvrđeni izveštaji govore da je samoubilački čin izvršio jedan od članova talibanske pregovaračke delegacije, koji je eksploziv sakrio u svom turbanu.

Bombaš-samoubica koji je izveo atentat na bivšeg avganistanskog predsednika Burhanudina Rabanija, danima je u Kabulu čekao da se sastane sa tim zvaničnikom, tvrdi jedan Rabanijev saradnik.

Savetnik za međunarodne odnose u vladinom mirovnom savetu, na čijem čelu je bio Rabani, Mohamad Ismail Kasemiar rekao je da je bombašs
samoubica kontaktirao više zvaničnika tog saveta, tvrdeći da je važna figura u talibanskom pokretu i da želi da razgovara „oči u oči” sa bivšim predsednikom.

Ugledni političar i državnik

Burhanudin Rabani je bio vođa avganistanske vlade u vreme pre talibana, kada su političku većinu u zemlji imali mudžahedini, pobednici sovjetske okupacije. Iz Kabula je oteran dolaskom talibana septembra 1996. godine. Postao je formalni vođa Severne alijanse, skupa nekadašnjih mudžahedina, koji su čekali priliku da se vrate na vlast. Dočekali su je na jesen 2001. godine, kada su Amerikanci napali Avganistan, tražeći vođu al-Kaide Osamu bin Ladena.

Pošto je čuo za ubistvo Rabanija, predsednik Hamid Karzai je odlučio da skrati posetu Njujorku, gde je čekao početak Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

„Predsednik [Karzai] je svestan incidenta i otkazuje ostatak putovanja u SAD i vraća se u zemlju“, kaže njegov portparol Hamid Elmi.

Asif Ali Zardari, predsednik Pakistana, i premijer Pakistana Jusuf Raza Gilani, bili su među prvima koji su u zajedničkoj izjavi osudili napad, opisavši Rabanija kao prijatelja:

„Narod Pakistana stoji uz svoju braću i sestre u Avganistanu u trenutku bola“, kaže se u izjavi.

Nekadašnji Rabanijev savetnik Hašmat Moslih smatra da je smrt nekadašnjeg šefa države zadala ozbiljan udarac mirovnim naporima sadašnjeg predsednika.

„Nije napadnut samo Rabani, nego je napadnut mir. Ovakvi napadi mir čine nemogućim“, kaže Moslih.

Burhanudin Rabani, koji je bio zadužen za pregovore oko političkog okončanja rata, u vreme sovjetske okupacije Avganistana 1980-ih godina bio je na čelu moćne mudžahedinske partije, a 1992. godine je postao predsednik države.

Njegovo ubistvo dogodilo se nedelju dana posle 20-časovnog napada talibana na deo Kabula u kojem su smeštena diplomatska predstavništva i štab koalicionih snaga, kao i nekoliko avganistanskih ministarstava. Tada je u sukobu ubijeno 16 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: