Ovo je kraj za Hejli: Ne pobeđuje ni kada joj protivkandidat nije na listiću

Nijedan od kandidata na republikanskim predizborima u Nevadi nije pobedio.

Izvor: B92

Sreda, 07.02.2024.

16:33

Ovo je kraj za Hejli: Ne pobeđuje ni kada joj protivkandidat nije na listiću
EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Ovo je veliko razočarenje za Niki Hejli, koja u odsustvu Donalda Trampa, zbog izbornih pravila u toj saveznoj državi, praktično nije imala konkurenciju.

Glasački listići sa opcijom "nijedan od kandidata" bili su najbrojniji, za njih je izabralo 61 odsto birača, dok je za Hejli glasalo 32 odsto, pokazali su zvanični rezultati.

Tramp nije bio među kandidatima.

Naime, republikancima u Nevadi nije ponuđena samo jedna opcija, već dve: klasični preizbori ​​u utorak, a kokusu četvrtak.

Razlika je u tome što predizbore organizuje savezna država i birači mogu da glasaju bilo gde, bilo kada i na bilo koji način, na primer uz opciju glasanja putem pošte. Nasuprot tome, 'kokus' organizuje partija i podrazumeva fizičko prisustvo birača sa karticom u ruci, na određenom mestu iu određeno vreme.

Republikanska partija Nevade odustala je od predizbornih izbora u celoj državi i održaće kokus dva dana kasnije. Pored toga, stranka je zabranila svim kandidatima koji učestvuju na predizborima u utorak da učestvuju na kokusu u četvrtak.

Niki Hejli je bila kandidat na predizborima u utorak, ali nije bilo Trampa na glasačkom listiću.

Donald Tramp će biti kandidat na Elektorskom kolegijumu, ali njegov protivkandidat neće biti Hejli.

Na njenu nesreću, samo će glasači poslaničke grupe odlučiti ko će dobiti podršku delegata Nevade. Iako rezultati primarnih izbora u Nevadi u utorak nemaju uticaja, oni su još jedno razočaranje za Hejli, koja je već izgubila od Trampa na predizborima u Ajovi i Nju Hempširu, a njene šanse da pobedi u svojoj matičnoj državi Južnoj Karolini su takođe male.

Odluka o predsedničkim kandidatima donosi se u donekle zastarelim izbornim koledžima u samo četiri države: Ajovi, Nevadi, Vajomingu i Severnoj Dakoti.

Nevada je promenila svoj izborni sistem 2021. godine nakon odluke bivšeg demokratskog guvernera Nevade Stiva Sisolaka, koji je tada potpisao zakon kojim su kokusi, koji su godinama organizovani u toj saveznoj državi, zamenili predizborima koji takođe omogućavaju glasanje poštom, a glasači su ove godine imali dve opcije na raspolaganju.

Međutim, Republikanska partija smatra da je glasanje putem pošte podložno manipulaciji rezultatima i odlučila je da zadrži sistem biračkog zbora gde je birač dužan da dođe i glasa lično.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: