Haos je počeo da se širi; Gađana je nuklearno naoružana zemlja; Sad je zaprećeno osvetom

Pakistan oštro osudio iranski vazdušni napad na teritoriju u svojim granicama u kojem je ubijeno dvoje dece i upozorio na odmazdu.

Izvor: B92

Sreda, 17.01.2024.

10:28

Haos je počeo da se širi; Gađana je nuklearno naoružana zemlja; Sad je zaprećeno osvetom
Foto: Profimedia

Iran je prethodno naveo da je, u napadu na Pakistan, upotrebio “precizne rakete i udare bespilotnih letelica“ kako bi uništio dva uporišta sunitske militantne grupe Džaiš al-Adl, poznate u Iranu kao Džaiš al-Dulm.

Ta grupa deluje u oblasti Koh-e-Sabz u jugozapadnoj pakistanskoj provinciji Beludžistan, navodi se u saopštenju datom iranskoj državnoj novinskoj agenciji Tasnim.

Kako navodi CNN, napad je usledio nakon što je Iran u ponedeljak lansirao rakete u severnom Iraku i Siriji, u poslednjoj eskalaciji neprijateljstava na Bliskom istoku, u kome izraelski rat u Gazi rizikuje da preraste u širi regionalni sukob. Pakistansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je u napadu na njegovu teritoriju ubijeno “dvoje nevine dece”, a Iran je upozoren na “ozbiljne posledice”.

Takođe, to ministarstvo je vazdušni napad opisalo kao “neprovocirano kršenje pakistanskog vazdušnog prostora od Irana “.

“Još više zabrinjava to što se ovaj nezakonit čin dogodio uprkos postojanju nekoliko kanala komunikacije između Pakistana i Irana“, dodalo je ministarstvo.

Nakon udara, nuklearno naoružani Pakistan uložio je “snažan protest“ visokom zvaničniku u iranskom Ministarstvu spoljnih poslova u iranskoj prestonici Teheranu i pozvao iranskog otpravnika poslova, rekavši da će “odgovornost za posledice biti isključivo na Iranu”.

Militantna grupa Džaiš al Adl saopštila je da je iranska Revolucionarna garda koristila šest dronova i nekoliko raketa da uništi dve kuće u kojima su živela deca i žene njenih boraca.

Vlasti u provinciji Beludžistan izjavile su za CNN da su dve devojčice poginule, a najmanje četiri osobe su povređene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: